Priština jednostrano krši CEFTA sporazum

Autor: novosti.rs

Vesti

19.07.2018

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je u četvrtak da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima BiH i Makedonije, kao i hitnu sednicu Komiteta CEFTA, povodom najnovije odluke privremenih institucija u Prištini da uvedu "zaštitne mere" u vidu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nema smisla kako se Priština ponaša: Rasim Ljajić

Ljajić je rekao Tanjugu i da će pored sastanka sa kolegama iz BiH i Makedonije, na kome će biti zauzet zajednički stav i predložene konkretne mere, zatražiti i hitnu sednicu Komiteta CEFTA, s obzirom na to da je pomenutom odlukom prištinskih vlasti direktno prekršen CEFTA sporazum.

Ministarstvo trgovine i industrije privremenih institucija u Prištini primenjuje zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza od juče i odnosi se, kako su naveli, na sve trgovinske partnere.

Pošto se carina primenjuje isključivo na sezonsko voće i povrće (krastavac, paradajz, paprika, kupus, spanać, luk, šargarepa, mahunarke, krompir, lubenica, dinja, jabuka, kruška, šljiva, višnja, trešnja, jagoda, malina, kupina) i kukuruz, veoma je izvesno da će najveću štetu od ove odluke pretrpeti članice CEFTA, upozorio je Ljajić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Mirkan

19.07.2018 20:51

Koji sporazum oni do sada nisu prekršili ? Gde je to međunarodno pravo ?

Milan Savić

19.07.2018 21:13

Uvedimo recipročne mere, nema sa njima na fino.

Goran

19.07.2018 21:42

Da li išta ikada nešto ispoštovano od tzv. Vlasti na Kosovu i da li uopšte znaju šta je međ. organiz. ili sporazum ili konvencija ?

Dragan

19.07.2018 21:42

Navikli su oni da krse mnogo pravila i zakona.