NAJBOLJA OPCIJA AKO VAM HITNO TREBA NOVAC: Što dalje od minusa i unovčavanja čekova

Autor: M. M. LESKOVAC B. KAŠANSKI

Vesti

09.07.2018

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teško da se za bilo koju pozajmicu u banci može reći da je izrazito povoljna, ali ako vam hitno treba novac i birate kako ćete se zadužiti, imajte u vidu da je dozvoljeni minus najbrže realizovati, ali da će vas najviše i koštati. S druge strane, kamate na kartice su nešto niže, dok je kredit najjeftinije rešenje ako vam treba pozajmica.

Foto: Ilustracija

Srpski telegraf vam predstavlja prednosti i mane svih onih načina na koje u bankama možete doći do novca.

1. DOZVOLJENI MINUS

Pre svega dobro obratite pažnju koliku kamatu zaračunava banka jer su razlike drastične. Kamate se, od banke do banke, kreću od 20 do čak 43 odsto na godišnjem nivou. To praktično znači da ćete banci za 12 meseci, ukoliko ste sve vreme u minusu od 100.000 dinara, platiti čak 40.000.

Prednosti: Brzo odobravanje. U većini banaka ne računa se u kreditno opterećenje, odnosno ne utiče na kreditnu sposobnost. Pravo na dozvoljeno prekoračenje možete koristiti samo kad vam zatreba novac.

Mane: Visoke kamate. Ljudi se lako zalete i odu u minus, pa posle ne mogu da ga vrate. Može se desiti da upadnete u nedozvoljeni minus, a onda vam sleduju još veće kamate.

2. KREDITNA KARTICA

Kreditnim karticama se može podići gotovina. Taj iznos posle možete vraćati na rate, ali znajte da vam banka sve vreme zaračunava kamatu, što više rata, veća i kamata. Tako za kartice godišnja kamatna stopa iznosi od 15,43 do 33,29 odsto, zavisno od banke.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Prednosti: Kamata na kreditne kartice je, prema podacima NBS, i do tri puta niža od one na dozvoljeni minus. Postoje kartice kod kojih vam se ne zaračunava kamata ako ceo dug izmirite u roku od 30 do 40 dana, zavisno od datuma kad ste digli novac.

Mane: Kartice ulaze u kreditnu sposobnost i umanjuju vam kreditni potencijal. Postoje mesečni troškovi za njihovo održavanje. Većina banaka ima manji limit za podizanje gotovine na kartice u odnosu na kupovinu robe.

3. GOTOVINSKI KREDIT

Kamate na keš kredite nikada nisu bile povoljnije, a postoje čak i banke koje, da bi privukle nove klijente, odobravaju pozajmice na šest ili 12 meseci bez kamate. Prema podacima NBS, prosečne kamate kreću se od šest do 24 odsto na godišnjem nivou, zavisno od banke i dužine otplate.

Prednosti: Ubedljivo najniža kamata i moguća otplata bez naknade u svakom trenutku.

Mane: Najkomplikovanija i najduža procedura odobravanja. Kamata može da poraste ako skoči belibor. Računaju se kao opterećenje u kreditnom birou i ponegde ih prate dodatni troškovi poput obrade ili naknade za praćenje.

4. ZALAGANJE ČEKOVA

Građani koji imaju čekove često se odlučuju da ih založe, odnosno unovče, što se može obaviti u nekoliko zalagaonica u Beogradu. Ipak, morate znati da je ovo ubedljivo najnepovoljniji vid zaduživanja.

Princip je sledeći: građani založe ček, popune ga na određeni iznos, na primer 5.000 dinara, a od zalagaonice dobiju 4.500 dinara, uz dogovor da ga puste za mesec dana. Ukoliko želite to još da odložite, uplaćujete zalagaonici još 500 dinara, a puštanje se prolongira za još jedan mesec.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

I tako dogod plaćate proviziju od 500 dinara. U praksi ćete za samo devet meseci zalagaonici dati celu vrednost čeka, međutim, i dalje će vaš ček biti u zalagaonici, a vi dužni tih 5.000 dinara.

Prednosti: Gotovo ih i nema, osim činjenice da vas prilikom unovčavanja čeka niko neće pitati za kreditnu sposobnost. Pojedine banke izdaju čekove i bez provere klijenta u kreditnom birou.

Mane: Izuzetno visoke provizije, na granici sa zelenaškim kamatama, opasnost da budete prevareni, odnosno da čekove unovče pre vremena

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
EUCHARIA DANIEL

24.07.2018 19:12

Pozdrav, jesi li zainteresiran za dobivanje zajma? nudimo poslovni zajam, investicijski zajam, konsolidaciju duga i još mnogo toga. nudimo velike iznose tvrtkama s našim 100% -tnim sustavom transfera, povezujemo vas s našom bankom i dobivate zajam od 24 sata sa samo 2% kamatnom stopom Zato nas e-poštom šaljite na adresu: (euchariadanielloanfirm@gmail.com) kako biste se prijavili za kredit.

EUCHARIA DANIEL

24.07.2018 19:18

Pozdrav, jesi li zainteresiran za dobivanje zajma? nudimo poslovni zajam, investicijski zajam, konsolidaciju duga i još mnogo toga. nudimo velike iznose tvrtkama s našim 100% -tnim sustavom transfera, povezujemo vas s našom bankom i dobivate zajam od 24 sata sa samo 2% kamatnom stopom Zato nas e-poštom šaljite na adresu: (euchariadanielloanfirm@gmail.com) kako biste se prijavili za kredit.

Jelena

07.10.2018 15:29

@EUCHARIA DANIEL - Jesam zaiteresovana sam za kredit kako dajete i koja je kamatna stopa u pitanju trebale bimi 500000 dinara

Darinka Petrović

23.10.2018 09:44

Potrebna mi je hitna novčana pozajmica u iznosu 3 500 € na 1 meseci.