RAT VELIKIH ZA RTB BOR: Zainteresovana čak 3 svetska giganta

Autor:

Vesti

01.07.2018

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za srpski rudnik će za desetak dana biti raspisan tender kojim se traži strateški partner, a na čelu tri moćne kompanije iz Rusije, Kine i Turske zainteresovane za RTB Bor nalaze se prijatelji trojice predsednika: Vladimira Putina, Si Đinpinga i Redžepa Tajipa Erdogana.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
RTB Bor

Više nego ozbiljno interesovanje za RTB Bor potvrdila je ruska firma "Rašn koper kompani", na čijem je čelu Igor Altuškin, koji je blizak prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina. Za njim je to učinio i vlasnik kineske kompanije "Cijin" Čen Đinge, a u trku u poslednjem momentu ulazi i poznati turski milijarder Mehmet Čengiz sa svojom kompanijom "Čengiz holding".

PRAVI IGRAČI

Dok Kinezi i Turci nisu još precizirali svoje ponude, Rus Altuškin, čovek impresivne poslovne biografije, najavio je ogromna ulaganja (560 miliona evra) ukoliko uđe u partnerstvo i obećao da neće biti otpuštanja ni jednog jedinog radnika. Altuškin, inače, nije imao ni 22 godine kada je osnovao kompaniju za sakupljanje i preradu metalnog otpada. Sada, 25 godina kasnije, na čelu je trećeg najvećeg ruskog proizvođača bakra.

Spaskovski: Sa sigurnošću mogu da kažem da je već sada jasno da će tender biti izuzetno uspešan

S druge strane, neće se predati ni Kinezi, koji su nekoliko puta dolazili u Bor, a dodatnu neizvesnost ovoj trci uneo je Čengiz.

- Mi smo ovde ne samo zbog dobrih odnosa između naših zemalja već i zbog izuzetnih odnosa naših predsednika, Erdogana i Vučića - poručio je Čengiz nedavno tokom posete Boru, gde je bio zajedno s braćom i saradnicima.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor

Direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski potvrđuje veliko interesovanje svetski poznatih imena, kao i naša saznanja da će presuditi isključivo kvalitet ponude.

Trojica ekonomista sa kojima smo razgovarali saglasna da će biti postignuta dobra cena

- Tender će biti raspisan u narednih desetak dana, očekujemo da se na njega jave te tri velike kompanije. Sa sigurnošću mogu da kažem da je već sada jasno da će tender biti izuzetno uspešan i da će biti jako nadmetanje među ponuđačima. Najbolji će pobediti, a onda sledi dalji razvoj RTB Bor, koji će biti vrhunska visokoproduktivna kompanija sa 80.000 tona bakra godišnje u prvoj fazi, u prve tri godine, odnosno 150.000 tona u drugoj fazi, u periodu od četvrte do šeste godine - naveo je Spaskovski.

DOBRA ISKUSTVA

Imajući u vidu ko su zainteresovani ponuđači, tender će bez sumnje dobro proći, ocenjuje ekonomista Mlađen Kovačević.

- Iako nisam za privatizaciju takvih kompanija koje su od strateškog značaja, verujem da će tender dobro proći, da će tražnja biti velika i da će sigurno postignuta cena biti dobra. Što se tiče tih zainteresovanih firmi, lično imam najviše poverenja u Kineze i Ruse, što pokazuju i primeri Železare u Smederevu i NIS - kaže Kovačević.

I ekonomista Ljubomir Madžar napominje da je veći broj zainteresovanih za RTB Bor odličan pokazatelj da će biti postignuta dobra cena:

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Takođe je odlično što će nam se RTB skinuti s vrata, jer nas je koštao, što se kaže, kao Svetog Petra kajgana. Dok se cena bakra nije popravila, stvarali su se ogromni gubici. No, cene obojenih metala u poslednje vreme u rastu. Zato bi bilo jako dobro da on sada bude privatizovan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading