NENAD POPOVIĆ: Najveći industrijski park niče u Beogradu

Autor: TERMINAL - Katarina Martić

Vesti

28.06.2018

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je i najveća kineska investicija od 300 miliona evra u oblasti inovacija u južnoj Evropi, koja će direktno zaposliti 10.000 ljudi. Izgradnju su dogovorili predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Nenad Popović

Srbija ima odlične mlade inženjere koji rade u najvećim svetskim IT i tehnološkim kompanijama. Veliki broj mladih ima i svoje inovacione kompanije. Naš uspešni inženjer bivši student Elektronskog fakulteta u Nišu Nikola Božinović napravio je u Americi jednu od najnaprednijih tehnoloških platformi za prepoznavanje lica, koja se koristi pre svega u bezbednosnom sektoru, ali i u civilnom. Ima još mnogo dobrih inovacija koje su razvili Srbi, na primer, u poljoprivredi, naš institut "Biosens" dobio je "grant" za projekat "Antares" za primenu IT u poljoprivredi u iznosu od 28 miliona evra, od toga 14 miliona evra su bespovratna sredstva EU, a 14 miliona nacionalno sufinansiranje. I to u konkurenciji univerziteta Kembridž, Oksford, Fraunhofer instituta i drugih najjačih evropskih naučnih u istraživačkih institucija. Oni koriste satelitske snimke za analizu zemljišta, a nedavno su otvorili i prvu digitalnu farmu i lansirali mobilnu aplikaciju Agrosens, koja, pretvarajući mobilni telefon u alat u poljoprivredi, pruža poljoprivrednicima sve informacije od satelitskog praćenja stanja useva, lokalizovanih meteopodataka, hemijskog sastava zemljišta do arhiviranja poslova na gazdinstvu. To je konkretan primer primene IT i digitalizacije u poljoprivredi.

Koja zemlja nam je najveći partner po pitanju inovacionih tehnologija? Ovako za Terminal pun entuzijazma počinje razgovor ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. 

- Imamo značajnu podršku mnogih zemalja koje su lideri u inovacijama, poput SAD, Izraela, Švajcarske, Švedske, Rusije, Kine, Finske, s kojima ostvarujemo odličnu saradnju kroz razmenu znanja i tehnologija. Iskustva Švedske, Švajcarske i Izraela su nam bila osnova za izradu naših programa za razvoj inovacija. Sa Kinom započinjemo izgradnju inovacionog i industrijskog parka u Beogradu, a s Rusijom smo nedavno potpisali dokument o saradnji u razvoju inovacija i novih tehnologija u području primene nuklearne energije u mirne svrhe.

Koliko je realno da se kod nas počne sa upotrebom IT tehnologija u poljoprivredi i da li je Rusija tržište na koje možemo plasirati proizvode iz te oblasti?

- Upravo ovaj primer pokazuje da baš u poljoprivredi, a posebno u proizvodnji hrane, ima najviše mogućnosti za primenu informacionih tehnologija, a Srbija može bez carina da izvozi u Rusiju praktično sve što proizvede u poljoprivredi. Ova grana privrede je u poslednje vreme doživela pravu digitalnu i inovacionu transformaciju. U to sam se uverio i lično, obilazeći brojna startap preduzeća koja biznis grade upravo na inovacionim tehnologijama u poljoprivrednoj i organskoj proizvodnji. 

Grade se tehnološki parkovi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kada će svi biti izgrađeni i možete li nam reći koja je njihova praktična primena?

- Izgradnja naučno-tehnoloških parkova je od strateškog značaja za Srbiju jer omogućava zapošljavanje mladih, razvoj IT industrije i digitalne ekonomije u ovom regionu. Inovacioni park u Novom Sadu, čiji se završetak očekuje 2019, sadržaće prostor za inovacione startapove, istraživačke i razvojne centre kompanija, prostor za rad naučno-istraživačkih organizacija, kao i obrazovno-istraživački rad. U toku je realizacija izgradnje naučno-tehnološkog parka na Elektronskom fakultetu u Nišu. To su investicije vredne preko 30 miliona evra. Najveća investicija je srpsko-kineski industrijski park u Borči, čiju izgradnju su dogovorili predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping, a koji zajedno realizuju Srbija i kineska državna "China road and bridge corporation". To će biti najveći i najmoderniji industrijski park, a ujedno i najveća kineska investicija u oblasti inovacija u Južnoj Evropi, koja će zaposliti direktno 10.000 ljudi, a indirektno će obezbediti 50.000 radnih mesta. Govorimo o investiciji od 300 miliona evra, koja bi trebao da bude realizovana u sledećih 10 godina.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Urednica Srpskog telegrafa Katarina Martić i Nenad Popović

Videli ste se s vlasnikom najveće kineske IT kompanije "Alibaba". Kako napreduje saradnja Srbije i Kine u oblasti inovacija i digitalne ekonomije?

- Srbija i Kina imaju ogromne potencijale za saradnju u tim oblastima, a kineski partneri spremni su da nam pruže najsnažniju podršku u oblasti tehnologija, naučno-istraživačke saradnje i privrede, a posebno u izgradnji industrijskog parka u Beogradu. Na poziv Džeka Maa, vlasnika "Alibabe", naš sledeći susret biće u njegovoj kompaniji, gde ćemo predstaviti naše inovacione potencijale i razgovarati o mogućem dolasku kompanije "Alibaba" u Srbiju. Kina vidi Srbiju kao lidera u regionu u inovacijama i digitalnoj ekonomiji. Tokom posete Kini razgovarao sam i sa čelnicima "Huaveja". Od njih sam dobio uveravanja da žele da u Srbiji otvore svoj razvojni centar jer znaju da imamo odlične mlade inženjere i tehničke fakultete.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading