BANKE NE MENJAJU POLITIKU TROŠKA OBRADE KREDITA: Tužite nas, ništa nam ne možete!

Autor: J. JOKANOVIĆ - M. M. LESKOVAC

Vesti

16.06.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banke ne mare zbog stava Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade kredita i tvrde da se njime sud zapravo stavio na njihovu stranu!

Banke ne menjaju politiku troška obrade kredita

To se pak ne bi reklo po tumačenju predsednika ovog suda Dragomira Milojevića, koji napominje da će stav VKS biti svima jasan pošto za koji dan bude objavljeno detaljno obrazloženje.

NASTAVLJAJU PO STAROM

VKS je na sednici 22. maja usvojio stav po kome banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita ukoliko je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita, što nije slučaj. Međutim, Udruženje banaka tvrdi da se iznošenjem ovog stava ništa neće promeniti u poslovanju banaka jer su one i dosad radile u skladu s njim, ali da će sada svi sudovi koji su presudili u korist klijenata morati da revidiraju svoje odluke. Naime, na redovnoj konferenciji UBS generalni sekretar Veroljub Dugalić izjavio je da je VKS samo potvrdio da su banke radile po propisu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dragomir Milojević

Predsednik VKS: Neće moći tako. Banke imaju pravo da naplate obradu kredita, ali isključivo kroz kamatu, a ne da posebno naplate troškove obrade, a onda i kroz kamatu

- Tu nisu rekli ništa novo, samo su dali poslednju reč o ovome i žao nam je što to nisu uradili ranije. Tu kažu da banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga ukoliko je ponuda banke sadržala jasne podatke o troškovima kredita. Da li je to jasno predočeno klijentu, naravno, da jeste. Mi već godinama objašnjavamo ljudima šta je nominalna, a šta efektivna kamatna stopa. Prva je osnovni trošak koji se plaća, a kada se na to dodaju menica, troškovi obrade kredita i svi ostali troškovi, to je efektivna kamatna stopa. Dakle sve je jasno - tvrdi Dugalić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Veroljub Dugalić

MOŽE, ALI KROZ KAMATU

Međutim, da nije baš sve tako kako banke tvrde, potvrđuje predsednik VKS Milojević, koji ističe da banke imaju pravo da naplate trošak obrade kredita, ali isključivo kroz kamatu.

- Sada je čest slučaj da banke prvo posebno naplate troškove obrade, a onda ih naplaćuju i kroz kamatu. Takva dvostruka naplata je nedopustiva. Takođe, troškovi obrade kredita moraju biti isti za sve iznose kredita bilo da je reč o kreditu od 1.000 ili 100.000 evra - kaže Milojević i dodajte da će sve biti jasnije za nekoliko dana pošto objave obrazloženje stava.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Milan

16.06.2018 13:58

Kad odete kod advokata da tuzite nekoga za 10.000 dinara šta mislite da li će vam naplatiti istu naknadu kao nekom koji tuzi za milion evra? Kad odete kod notara da prodate nepokretnost koja vredi 10.000 evra da li je ista naknada kao kad vredi milion evra?

Banka

16.06.2018 19:13

Ovo je ocit primer koliko je sudstvo slabo. Pre mesec dana vucic opomenuo sudije da ipak povedu racuna oko donosenja presuda da banke nebi napustile Srbiju i desi se da oni rade po starom i sprdaju se sa drzavom i sudom . Bravo bankari jadan narod , deri dok mozes

Bojan

17.06.2018 05:06

Doneseš jednu presudu protiv banke, i oni ti sami donesu tvoj deo.

Milan

23.06.2018 08:53

Zabranite im rad i zdravo, uvek ima načina da ih dovedete u red, deru i kradu narod a obrada kredita košta oko sto dinara i to je puno.