INSTANT PLATNI SISTEM: Zaposleni u Srbiji plate će dobijati i noću

Autor: Tanjug

Vesti

18.05.2018

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslodavci u Srbiji moći će od oktobra ove godine svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac.

Ovo omogućava novi "instant" platni sistem, koji će od oktobra pustiti u rad Narodna banka Srbije (NBS), kaže za Tanjug generalni direktor Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić. 

Plata za nekoliko sekundi

- Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci "želim da se ova transakcija izvrši kao instant plaćanja", jer će sve banke to nuditi svojim klijentima pa i poslodavcu - kaže Stanićeva. 


Do sada, praksa je bila da ukoliko poslodavac odluči da u petak poslepodne isplati zaradu radnicima, novac je mogao da "legne na račun" tek u ponedeljak, ili, u slučaju da se "zakači praznik", tek nakon njega. 

Stanić objašnjava da će po nalogu poslodavca, transakcija za svega nekoliko sekundi proći kroz platni sistem NBS, a banka u kojoj građani imaju račun, dužna je da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta. 


Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način. 

Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju. 
RepublikaFoto: wikimedia.org/Lumen roma
Foto: Ilustracija

- Novac će građani moći da prenesu bilo kom fizičkom licu ili da plate neki račun, ali ujedno, da u trgovini plate račun skenirajući telefonom KuAr kod (QR code), a trgovac će za razliku od kartičnih plaćanja ta sredstva dobiti za par sekundi - objašnjava Stanićeva. 

Korist od novog sistema će zato, kaže Stanić, imati i trgovci, jer će novac za kupljenu robu leći i na njihove račune istog trenutka, što do sada nije bilo moguće. 

Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci "želim da se ova transakcija izvrši kao instant plaćanja", jer će sve banke to nuditi svojim klijentima pa i poslodavcu

Trgovci su do sada, u zavisnosti od ugovora koji imaju sa bankama, sredstva dobijali sa zakašnjenjem, a "kod instant plaćanja, primalac sredstava novac dobija odmah", naglašava Stanić. 

24/7/365

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine. 

- Moći će da se obavlja plaćanje 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana tokom godine, i vikendom i praznicima, a platni sistem NBS će raditi neprekidno i to je osnovna razlika na sisteme koji postoje u zemlji - kaže Stanićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading