SRPSKA CARINA SPREČILA PLJAČKU EU: Albanci i Amerikanci švercovali ogromnu količinu lažnog energetskog pića

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

24.04.2018

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski carinici sprečili su Šiptare i Amerikance da preko naše zemlje udruženim snagama pljačkaju Evropsku uniju na falsifikovanim energetskim pićima! Kako otkriva Informer, srpska carina je 4. aprila ove godine zaplenila kamion albanskih registracija sa 203.472 limenke sa falsifikovanim žigom napitka B52, poznate holandske kompanije "Bavarija".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Limenke je proizvodila ispostava američke kompanije "Bol pekidžing" sa sedištem u Zemunu i slala ih u Albaniju, gde ih je firma "Arseni" punila lažnim napitkom i prodavala ih. Zaplenom ovog kontigenta naši carinici onemogućili su američku i albansku kompaniju da nastave da sistematski zloupotrebljavaju i pljačkaju jedan od poznatijih brendova iz Evropske unije, što su godinama radili.

Holandska firma "Bavarija", inače, upoznala je naše državne organe o ovoj pljački 29. marta ove godine i obratila se za pomoć. Odmah je alarmirana naša carina, rešenjem tržišne inspekcije od 3. aprila usvojen je zahtev "Bavarije" za preduzimanje mera zaštite, i na osnovu njega već dan kasnije izvršena je u Beogradu zaplena falsifikovanih limenki.

Prema rečima sagovornika upoznatog sa ovim slučajem, sprega albanskog "Arsenija" i američkog "Bol pekidžinga" traje godinama, a nastavljena je sve do početka aprila, čak i kada su im iz "Bavarije" stigli zahtevi da prekinu da falsifikuju njihov brend.

- Albanski "Arseni" je godinama distribuirao energetsko piće B52 koje "Bavarija" razvija još od 2000. godine. Međutim, posle raskida poslovnog partnerstva sa Holanđanima pokušali su da registruju ovaj žig na svoje ime u nekoliko zemalja. Istovremeno, počeli su da proizvode i prodaju energetska pića sa identičnim, falsifikovanim znakom koji koristi "Bavarija", u sprezi sa srpskim ogrankom američkog "Bol pekidžinga". Holanđani su odmah reagovali i poništili registracije žigova lažnih vlasnika u gotovo svim zemljama u našem regionu - objašnjava naš izvor.

Prema njegovim rečima, Holanđani su u nekoliko navrata obaveštavali i srpski ogranak "Bol pekidžinga" da prestane da proizvodi konzerve sa falsifikovanim žigom, ali su se oni jednostavno oglušivali o to upozorenje.

- Ogranak američke firme "Bol pekidžing" koji radi u Zemunu, uprkos upozorenjima "Bavarije" o krađi intelektualne svojine, limenke sa lažnim žigom proizvodio je za "Arseni" u nekoliko navrata. Amerikanci su čak obećali da neće više raditi za Albance, pošto ih je "Bavarija" opominjala bar četiri puta, ali nisu održali reč. Zato su se Holanđani na kraju obratili srpskoj carini, koja je odradila svoj posao i zaplenila kamion. Oni čak sumnjaju da je proizvedeno limenki za još najmanje 60 kamiona, i da se te limenke i dalje nalaze u magacinima - prenosi Informerov izvor, dodajući da je neverovatno da Amerikanci toliko pričaju o zakonima i zaštiti intelektualne svojine, a da ispod žita pomažu albansku krađu Evrope.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading