SIVA EKONOMIJA: Prevare vrebaju iz restorana i ilegalnog duvana

Autor: Tanjug

Vesti

21.04.2018

04:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država će u narednom periodu posebno kontrolisati sektore ugostiteljstva i turizma, poljoprivrede i saobraćaja, a u cilju suzbijanja sive ekonomije. Na meti će biti i proizvođači duvana.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Inspekcija će pretresati najviše ugostiteljske objekte  

Razvoj i primena softvera "eInspektor", bolja koordinacija inspekcija i tužilaštava u procesuiranju krivičnih dela u oblasti sive ekonomije i smanjenje broja parafiskalnih nameta, tri su prioritetne mere, saopštio je Savet za borbu protiv sive ekonomije.

- Posebna pažnja, kada je reč o suzbijanju sive ekonomije, biće usmerena na sektore, gde je evidentiran povećani rizik od poslovanja u sivoj zoni - najavljuju u Savetu. 

Na zajedničkoj sednici vladinog Koordinacionog tela i Stručne grupe za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, održanoj danas u Vladi Srbije, ocenjeno je i da će nedavno usvojene izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji dati pozitivan efekat u smanjenju obima sive ekonomije. 


- Prema odredbama tog zakona, preduzećima, firmama, kompanijama će za učinjeni prvi prekršaj, umesto zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od sedam dana, ubuduće biti izricana zabrana rada od 15 dana, za ponovljeni prekršaj 90 dana, a ukoliko se isti prekršaj ponovi i treći put, zabrana delatnosti trajaće do godinu dana - kažu u Savetu. 

Na sastanku je, kažu u Savetu, najavljeno i da će po hitnom postupku biti izmenjen Zakon o duvanu, kako bi bio sužen prostor nesavesnim proizvođačima duvana da falsifikuju ugovore o legalnoj proizvodnji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading