IVICA TODORIĆ: Sa Ðinđićem sam dogovarao kupovinu "Frikoma"!

Autor: Tanjug

Vesti

15.04.2018

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač "Agrokora" Ivica Todorić je, u intervjuu za N1, izjavio da je sa nekadašnjim premijerom Srbije Zoranom Ðinđićem dogovarao kupovinu "Frikoma" i da je u Srbiji pre kupovine "Merkatora" uložio 400 miliona evra.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GRIZELJ
Ivica Todorić

Todorić je intervju dao u Londonu, gde će sud 20. aprila doneti odluku o zahtevu za njegovo izručenje Hrvatskoj zbog zloupotreba u privrednom poslovanju.

- Kada sam se kandidovao za kupovinu prve industrije u Srbiji, došao sam kod nadležnog ministra i on se nasmejao i rekao mi: ''Jeste vi ludi, pa kako bih ja vama, Hrvatu, ovde omogućio da ovde investira u ovakvim okolnostima'' - kazao je Todorić.

On je rekao da ga je "nakon četiri meseca nazvao neki ministar iz Srbije".


- Veli mi da sam bio kod njega i da sam hteo da investiram i pita me da li bih došao na razgovor sa premijerom Ðinđićem. Ja sam rekao da bih, dobio sam termin. Dođem kod gospodina Ðinđića, bio je i taj ministar, 45 minuta smo razgovarali. Rekao sam da sam se kandidovao za kupovinu deonica ''Frikoma'' i rekao sam premijeru da razumem da to njima nije politički jednostavno i pitao ga dozvoljava li mi da dam ponudu, pa ako ne bude dobra ja neću nijednu reč da kažem. On se okrenuo prema ministru i rekao mu da ako Todorić da najbolju ponudu upakiraj mu to i ima da kupi - naveo je Todorić.

On je dodao da je "trebalo u takvim uslovima stvarati regionalnu industriju".

Todorić je pričao i tome kako se "posvetio hrani pre 5, 6 godina".

- Ne znam sad tačno, ali nisam završio "retail" (prodajni lanci). Onda sam se borio oko tog vražjeg ''Merkatora'', napravio sam grešku. U Hrvatskoj sam napravio odličan retail ''Konzum'' i u njemu napravio ogromne novce, onda sam krenuo u Bosni i u Srbiji. U Srbiji sam potrošio negde 400 miliona evra, u Sloveniji 200 miliona evra - rekao je Todorić.

Zoran Đinđić

- Mučio sam se, nisu mi rezultati bili dobri. Ili je trebalo to da prodam ili to sve objedinim. Krenuo sam na ''Merkator'' i to je bilo dosta realno, ali ja sam se mučio tri godine da bih ga dobio. Morate shvatiti da je ''Agrokor'' potrošio ogromne novce da kupimo ''Merkator'', borio sam se s njim u Srbiji, u Hrvatskoj, u Bosni, rušio sam mu promet, cene, borio sam se. Pravio je druge gluposti, da bi bio jači od mene kupovao je u Bosni prodavnice, pa u Srbiji. To je bila borba na smrt, praštali su milioni - kazao je on.

Todorić je izneo tvrdnju da je "na kraju uspeo i napravio čudo sa tim uspehom".

Na pitanje zašto je potpisao "Lex Agrokor", kojim je uvedena vanredna uprava u toj kompaniji, on je odgovorio da je to uradio "zato što je N1 televizija 24 sata prenosila slučaj ''Agrokor'' Ivice Todorića lopova i kriminalca".

- Pratili ste slučaj, gore, dole, levo, desno. Oni (dobavljači) su se svaki dan pojavljivali i dovodili su ih da bi srušili mene i moje partnere - rekao je Todorić.

On je potom izneo i tvrdnju da "Agrokor'' nije bio u problemima, nikakvim".

Na pitanje o druženju sa pokojnim predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom i o tome "da li je politika bila presudna da ''Agrokor'' ovako naraste".

- Kako? Šta su oni meni? Ja sam platio oko 200 miliona maraka sve te deonice koje smo kupovali u to prvo vreme. Šteta je da sam jedan evro platio. Trebalo je sve da dam u investicije. Ja sam ovako napravio ogromnu industriju, zamislite da to nisam davao koliku bi vrednost napravio. Oni su meni prodali dve firme, ne Tuđman, on je ništa - naveo je Todorić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading