SMANJENJE KAMATNIH STOPA U JUNU? Da li je to konačna odluka ECB?

Autor:

Vesti

21.04.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekonomisti o izgledima kamatnih stopa i inflatornim pritiscima u evrozoni

SMANJENJE KAMATNIH STOPA U JUNU?  Da li je to konačna odluka ECB?

Foto: shutterstock


Ove nedelje, u Njujorku su se okupili mnogi ekonomisti i kreatori monetarne politike na prolećnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda, među kojima su bili i donosioci odluka iz Evropske centralne banke. Razgovor sa 12 članova Upravnog saveta Evropske centralne banke otkrio je njihove stavove o izgledima kamatnih stopa i inflatornim pritiscima u evrozoni.

Poruka Kristin Lagard

Kristin Lagard, predsednica ECB, iznela je čvrstu poruku na sastanku koja odražava njene nedavne izjave na konferencijama za štampu. Naglasila je potrebu za izgradnjom poverenja u dezinflatorni proces, ističući da tržišta treba da očekuju uskoro smanjenje kamatnih stopa, osim u slučaju velikih iznenađenja.

„Samo treba da izgradimo malo više poverenja u ovaj dezinflatorni proces, ali ako se krene u skladu sa našim očekivanjima, ako ne budemo imali veliki šok u razvoju, idemo ka trenutku kada moramo da ublažimo restriktivnu monetarnu politiku. politike“, rekla je Lagard za CNBC Saru Ajzen.


Stav Fransoa Vileroa de Galjoa

Fransoa Vileroa de Galjo, guverner Francuske banke, izrazio je uverenje da bi ECB trebalo da smanji kamatne stope u junu kako ne bi nanela preveliku štetu ekonomiji evrozone, koja je prošle godine bila na ivici recesije.

„Sada postoji veoma veliki konsenzus da je vreme da se uzme ovo osiguranje manje-više od onoga što bih nazvao drugim rizikom. Prvi rizik je da se reaguje prerano i da se inflacija ponovo podigne i to bi bila opasnost“, rekao je on. „Ali drugi rizik bi bio da budete iza krivulje i da platite previsoke troškove u smislu ekonomske aktivnosti i zapošljavanja.


Stav Joakima Nagela

Joakim Nagel, predsednik nemačke Bundesbanke, izjavio je da se povećava verovatnoća za smanjenje kamatnih stopa u junu, uzimajući u obzir baznu inflaciju i projekcije koje ukazuju na dezinflatornu putanju u evrozoni.

„Verovatnoća se povećava“ za junsko smanjenje, rekao je Nagel. Dodao je da postoje upozorenja, uključujući rizik od poskupljenja nafte.

„Bazna inflacija je i dalje visoka, inflacija usluga je visoka. Za junski sastanak dobićemo naše projekcije, tako da ćemo dobiti naše nove prognoze i ako bude potvrda da inflacija zaista ide na niže, i da ćemo svoj cilj ostvariti 2025. godine, kao što sam rekao, verovatnoća je sve veća od ove smanjenje stope je ovde za sastanak u junu“, objasnio je Nagel.


Uticaj geopolitičkih tenzija

Geopolitičke tenzije su označene kao potencijalna pretnja smanjenju kamatnih stopa ove godine. Guverner Austrijske centralne banke, Robert Holcman, istakao je da bi promene na Bliskom istoku, posebno cena nafte, mogle zahtevati ponovno razmatranje strategije ECB.

„Videli smo šta se desilo na Bliskom istoku... možda imamo drugačiju cenu nafte, a to bi, naravno, moglo zahtevati da ponovo razmislimo o našoj strategiji“, rekao je on.

Stav Maria Centena

Mario Centeno, guverner Banke Portugala, naglasio je potrebu za promenom ciklusa monetarne politike s obzirom na nedavno usporavanje inflacije. Izrazio je uverenje da će odgovor ECB biti u skladu sa oporavkom ekonomije evrozone.

„Siguran sam da ćemo dati odgovor koji je u skladu sa oporavkom ekonomije evrozone koji imamo u našoj prognozi“, rekao je Centeno i dodao da su tržišna očekivanja za jun „veoma jasna“.

Nezavisnost ECB-a

Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, istakao je nezavisnost centralne banke i naglasio da će politika ECB biti vođena nezavisno od Federalnih rezervi SAD.

Razlike između SAD i Evrope

Guverner Banke Litvanije, Gediminas Šimkus, naglasio je razlike između inflacije u SAD i Evropi, ističući da će ECB biti centralna banka koju treba pratiti, uprkos potencijalnim globalnim negativnim efektima jačeg dolara.

Ovi stavovi ukazuju na značajne rasprave među donosiocima odluka u Evropskoj centralnoj banci i nagoveštavaju moguće promene u monetarnoj politici u narednom periodu.

(Izvor: CNBC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading