SAVRŠEN RECEPT ZA ŠTEDNJU ENERGIJI

Autor: S. T.

Vesti

30.03.2018

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izazov pripreme savršenog obroka često vas dovede u situaciju da nekoliko ringli istovremeno gori na šporetu jer treba spremiti glavno jelo, predjelo, dezert, a nešto treba ispeći i u rerni. Ne samo tada već i u mnogim drugim slučajevima izostaje svest o količini energije koja se troši i da novac može da se uštedi menjanjem samo nekoliko navika uz savete za energetsku efikasnost.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvi savet je da ne zaboravite poklopac u kuhinjskom ormariću. Kuvanje u poklopljenoj posudi uštedi i do 20 odsto električne energije. Prilagodite posuđe količini hrane koja se sprema. Priprema male količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Izmerite šoljicom pravu količinu vode za kafu ili čaj da se ne bi trošila energija na zagrevanje vode koja će se prosuti. I opet, treba prekriti džezvu poklopcem ili tacnom da bi voda što pre proključala.

Proverite da li je dno posude u kojoj kuvate glatko i ravno. Hrana će se brže skuvati ako posuda prijanja bolje na grejnu ploču šporeta.

Prilikom kuvanja, koristite minimalnu potrebnu jačinu ringle. Čim voda prokuva, smanjite jačinu grejanja na najnižu moguću da zadržite ključanje. U suprotnom, nećete postići da vaša hrana bude brže spremljena, već da voda brže ispari. Ringla može da se isključi par minuta pre nego što je jelo gotovo jer će posuda zadržati temperaturu, a hrana nastaviti da se kuva bez trošenja struje.

Kuvanje sa poklopcem uštedi i do 20 odsto struje

Kod pečenja su posebno efikasne rerne sa ventilatorom koje mogu uštedeti od 10 do 15 odsto energije. Zapamtite da svakih 10 minuta rada rerna troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi tokom godine može doprineti povećanju godišnjih računa za struju. Rerna se može isključiti i 10 minuta pre kraja pečenja jer duže zadržava toplotu.

Pri svakom otvaranju rerne izgubi se 20 odsto toplote i produži vreme pečenja. Zbog toga je poželjno da se vrata rerne drže zatvorena tokom pečenja. Kako jelo napreduje, može se proveriti i pogledom kroz staklena vrata pećnice. I naravno, redovno čistite vašu rernu jer čisti grejači štede i električnu energiju i novac. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading