NI SMRT NE GASI KREDIT! Postoji nekoliko mogućih ishoda u ovom slučaju: EVO ŠTA SU OPCIJE NASLEDNIKA

Autor:

Vesti

27.02.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolje je kad postoji životno osiguranje, međutim, ta situacija nije toliko česta

NI SMRT NE GASI KREDIT! Postoji nekoliko mogućih ishoda u ovom slučaju: EVO ŠTA SU OPCIJE NASLEDNIKA

Foto: Profimedia

Mnogi o tome uopšte ne razmišljaju (iz razumljivih razloga), ali legitimno je pitanje šta se dešava s dugom prema banci kada korisnik kredita umre. Kada uzimate kredit, pregovara se o kamati, roku otplate, iznosu, visini rate, ali postoji jedna stvar koju treba uzeti u obzir, a koju nije moguće predvideti, a to je smrt.


Oni koji žele sebi da obezbede krov nad glavom pomoću stambenog kredita, pre samog potpisivanja ugovora s odabranom bankom, moraju da razmotre sve negativne opcije koje bi mogle da se dese prilikom ovako ozbiljnog, višegodišnjeg zaduživanja. Kod te vrste kredita uglavnom se potpisuje i ugovor o životnom osiguranju.


DOBAR SAVET


Kako je jednom prilikom rečeno iz Udruženja banaka Srbije (UBS), u slučaju smrti korisnika kredita postoje dva ishoda. Prvi je, kao što rekosmo, da se dug naplati osiguravajućoj kući, ukoliko je kredit osiguran na taj način, ili da se prenese na naslednike. Postoji, naravno, i treća opcija, a to je da srodnici koji nasleđuju pokojnika uopšte ne žele da se prihvate tog nasledstva (primera radi, ukoliko su dugovi veći od imovine). Ako se odluče za tu opciju, njih niko, pa ni banka, ne može naterati da otplaćuju dugove pokojnika.


U svakom slučaju, osiguravanje kredita u velikim iznosima ne predstavlja i veliki mesečni izdatak, svega 15-20 evra, a to je stavka koja, narodski rečeno, može da spase stvar ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti.


Ono što je važno da se napomene jeste da ne postoji nikakav rok uplaćivanja novca osiguranju da bi se ostvarila ovakva vrsta prava, odnosno da nakon smrti osiguravajuća kuća preuzme isti na sebe. Polisa počinje da važi čim je potpišete.
Međutim, urednik portala Kamatica Dušan Uzelac smatra da ovakvo osiguranje kredita služi da bi korist, pre svega, imala banka, te da naslednici preminulog korisnika kredita nemaju nikakvu obavezu prema banci.


- Banke i ne zanima šta se dešava, sve dok se rate redovno uplaćuju. U slučaju da se prestane s uplatom rata, banka pokuša da naplati dug, ali ako ne uspe, aktivira se hipoteka. Ipak, u većini slučajeva naslednici nastave s tim kreditom da se stvari ne bi komplikovale, stan oduzimao i tako dalje - naglašava Uzelac.
S druge strane, kada uzmemo u obzir mogućnost uzimanja manjeg kredita, kao što je to keš kredit, procedura je malo drugačija ako taj isti kredit nije osiguran.


PENZIONERI


Naime, svaki put kada neko umre podvlači se račun, navode svi dužnici i poverioci i organizuje ostavinska rasprava, na kojoj se banka pojavljuje kao poverilac i zahteva naplatu duga koji je pokojnik imao prema njoj.


Ali, kao što smo već rekli, tu postoji jedna začkoljica. Ukoliko se oni koji nasleđuju imovinu odreknu svega, banka više nema pravo da naplati dug, a to se često dešava.
Dakle, osiguranje u slučajevima ovih kredita služi da banka dobije svoj dug, a da se zauzvrat ne pojavi na ostavinskoj raspravi. Ipak, kod keš kredita vrlo retko se sklapa i ugovor o životnom osiguranju, osim kod starijih korisnika, npr. ljudi od 60 ili više godina, kada banka insistira na toj stavci.

 

Naslednici mogu da ne prihvate nasledstvo ako su dugovi veći od imovine

 

Pokriće za nezaposlene

Kod gotovinskih i potrošačkih zajmova mnogo češće se sklapaju ugovori s osiguravajućom kućom o osiguranju u slučaju nezaposlenosti. Tada, ako korisnik kredita ostane bez posla, osiguravajuća kuća preuzima otplatu njegovog zajma na određeni period (uglavnom šest meseci). To je, kažu stručnjaci, dobra, a jeftina opcija, koja će vam olakšati poziciju ukoliko vam, nedajbože, firma propadne ili budete otpušteni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading