Počinje popis nepokretnosti u još 45 opština

Autor: Tanjug

Vesti

19.03.2018

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 45 opština u Srbiji uskoro se kreće u popis nepokretnosti, kako bi se utvrdilo ko ne plaća porez, što je nastavak projekta "Reforme poreza na imovinu".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Taj projekat su u devet opština istočne Srbije partnerski sprovele Vlade Srbije i Švajcarske, prenela je RTS.

- Imaćemo veće prihode u budžetu, a s druge strane postićićemo i određenu pravičnost u naplati poreza, jer oni koji već sada plaćaju, neće imati veće namete a biće motivisani kad vide da svi oni koji do sada nisu plaćali ovoga puta plaćaju - objašnjava državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Kasalović.

- Rezultati ovih devet pilot opština u istočnoj Srbiji pokazuju da je sada oko 18.000 novih objekata koji nisu bili u evidenciji uvedeno, da je naplata negde između 20 i 80 procenata veća poreza na imovinu - kaže Zoran Kasalovic.

- To su preko 325 ljudi koji idu na teren narednih šest meseci koje Švajcarska finansira. Za tu pomoć su mogle da apliciraju lokalne samouprave koje imaju ispod 100 hiljada stanovnika. I od njih se prijavila 91 što je bilo stvarno iznad svakog očekivanja - rekao je šef švajcarskog projekta za poreze Aleksander Grunauer.


- Švajcarska Vlada je donirala milion švajcarskih franaka za najuspešnije lokalne samouprave, one koje će najviše da unaprede oporezivanje imovine, ta sredstva mogu da se potroše na razvojne projekte u toj lokalnoj samoupravi - objašnjava Grunauer.

Podstrek za širi popis nepokretnosti bio je uspešan pilot- projekat u devet opština istočne Srbije.

Projekat traje četiri godine, a popisivači su sa biroa za nezaposlene.

Zbog velikog interesovanja, donator je listu od 40, proširio sa još pet opština.

Na pragu da to postigne, Požarevac beleži visok procenat naplate poreza.

- Tokom godine su popisani novi objekti i došli smo do neverovatnih 115 procenata. To je dobar rezultat za lokalnu poresku administraciju, posebno zato što su ta sredstva izvorni prihodi lokalne samouprave - rekao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

- Projekat u Pirotu pocinje od aprila angažovanjem 12 popisivača na terenu koji će obilaziti ulice i seoska naselja. Molimo građane za strpljenje, za saradnju, da daju sve potrebne informacije i neophodnu dokumentaciju - kaže šef Poreske uprave u Pirotu Ivana Malinovic, prenela je RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading