PREVARENI PUTNICI ĆE BITI OBEŠTEĆENI: Polisa "Barcina" pokriva 100% aranžmana

Autor:

Vesti

09.01.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Seničić (YUTA): Imali su obavezujuću polisu, čija je vrednost veća od svih uplata koje nisu iskorišćene

PREVARENI PUTNICI ĆE BITI OBEŠTEĆENI: Polisa "Barcina" pokriva 100% aranžmana

Foto: profimedia, tanjug, barcino

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da bi putnici koji su uplatili aranžmane u agenciji "Barcino turs", a nisu ih realizovali, trebalo da dobiju 100 odsto uplaćenog iznosa.


On je rekao da je oštećenim putnicima "Barcino tursa" osiguravajuća kuća poslala obaveštenje da je, u skladu s odlukom Ministarstva turizma, proglašena insolventnost ove agencije i uputila ih da se jave da bi im bila nadoknađena šteta.


DOKUMENTACIJA


Seničić je naveo da je u pitanju zakonom propisana procedura koja mora da se poštuje u ovakvim slučajevima, koji se dešavaju, ne samo u Srbiji, već i svuda u svetu.


- Agencija "Barcino", u kojoj je proglašena insolventnost ili bankrot, imala je obavezujuću polisu osiguranja. Ta polisa je neophodna da bi se agencija uopšte bavila ovim poslom. Njena vrednost je, prema saznanjima koje imam, daleko veća nego što su zahtevi putnika. Trebalo bi da svi putnici dobiju 100 odsto iznosa koji su uplatili - naveo je Seničić.
Kako je naglasio, očekuje da u naredna dva ili tri meseca, ukoliko imaju potrebnu dokumentaciju, svi putnici koji budu aplicirali dobiju sav novac nazad.

Republika

Foto: shutterstock,pixabay.com

 

 


Komentarišući navode druge grupe putnika, koja je za Novu godinu putovala na italijansko jezero Lago di Garda, a potom bila smeštena 130 kilometara dalje, Seničić je istakao da je to česta pojava u vreme praznika, kada je velik broj putnika i kada su objekti preopterećeni.


Prema njegovoj oceni, putnici imaju pravo da zahtevaju delimični povraćaj novca zbog delimičnog neispunjenja programa putovanja, imajući u vidu da je, kako kaže, našim zakonom jasno precizirano da ukoliko se ide na određenu destinaciju, smeštaj mora da bude upravo na toj destinaciji ili negde u okruženju.


- Savet je da se obrate agenciji po povratku s puta. Najkasniji rok da upute žalbu i zahtevaju delimični povraćaj novca zato što nije ispunjen program putovanja je 15 dana. Ukoliko to ne bude kako treba, treba da se obrate turističkoj inspekciji s istim zahtevom. Ukoliko je agencija naša članica, mogu da se obrate i nama da sprovedemo proces arbitraže koji je vrlo brz i veoma sličan sudskom postupku i da na taj način zaštitimo njihova prava i da dobiju delimični povraćaj novca zbog neispunjenja programa putovanja - objasnio je Seničić.


NOVI SAD


Direktor YUTA naveo je da je za Novu godinu u Srbiji bilo stranih gostiju na mestima gde ranije nisu bili primećivani.


- Prednjačili su gosti iz Bugarske, koji su ranijih godina u desetinama hiljada boravili, pre svega, u istočnoj ili jugoistočnoj Srbiji. Ove godine smo ih viđali u Beogradu i okolini, u Novom Sadu, bilo ih je oko 6.000 u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru, Kopaoniku... Počeli su da putuju više po Srbiji, što je svakako dobra vest - izjavio je Seničić i dodao da je bilo mnogo turista i iz Grčke, Turske i zemalja bivše Jugoslavije.
Kako je rekao, naši turisti za Novu godinu najčešće su obilazili evropske gradove, poput Istanbula, Atine, Soluna, Sofije, Temišvara, Budimpešte, Praga i Beča, kao i gradove regiona Trebinje, Banjaluku, Sarajevo, Skoplje i Ohrid.
Direktor YUTA naveo je i da se naredni udarni termin, u turističkom smislu, očekuje za Sretenje, kada će naročito popularni biti aranžmani na planinama sa skijanjem. B. K.

 

Što se tiče Srbije, kod nas je posebno porastao broj bugarskih, grčkih i turskih turista


 

250
HILJADA EVRA VREDI POLISA "BARCINO TURSA"
150
HILJADA EVRA POTRAŽUJU OŠTEĆENI PUTNICI

 

Karta do Tajlanda za 600 ili 700 evra


Kada je reč o odlasku na daleke destinacije, postoji interesovanje naših turista, ali ono je manje nego devedesetih godina prošlog veka. Nakon svetske pandemije, kako je podsetio Aleksandar Seničić, cene avio-karata su skočile.


- Ako pogledamo da prosečan aranžman, recimo, za Zanzibar košta oko 1.500 evra, to nije tako strašno, s obzirom na to da se radi o izuzetno dalekoj destinaciji i destinaciji gde se 80 odsto cene, u stvari, odnosi na avio-kartu. Ali, isto tako, može se naći karta za Tajland za 600-700 evra ukoliko to planirate na vreme, nekoliko meseci unapred - pojasnio je Seničić.


 

Rok zastarevanja tri godine

Rok zastarevanja za potraživanja putnika (nesuđenih) "Barcino tursa" je tri godine.
- S obzirom na to da je polisa turističke agencije veća od same štete, ne postoje velike prepreke da putnicima sve bude isplaćeno, ukoliko, naravno podnesu potrebna dokumenta i zahtev - objasnio je Aleksandar Seničić.


 

Gde su najviše išli naši turisti

1. Istanbul
2. Solun
3. Beč
4. Budimpešta
5. Trebinje/Banjaluka
6. Ohrid/Skoplje
7. Prag
8. Atina
9. Temišvar
10. Sofija
* praznični period

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading