OD PRVOG JANUARA RASTU PENZIJE: Ukoliko imate 15 godina radnog staža, evo kako da precizno izračunate koliko ćete novca dobijati

Autor:

Vesti

27.12.2023

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uslovi za odlazak u penziju u Srbiji

OD PRVOG JANUARA RASTU PENZIJE: Ukoliko imate 15 godina radnog staža, evo kako da precizno izračunate koliko ćete novca dobijati

Foto: shutterstock


U Srbiji, da biste otišli u penziju, morate da imate najmanje 15 godina radnog staža.

Od 1. januara, penzioneri sa ovim stažom mogu da očekuju povećanje njihovih primanja na 10.715 dinara. Ovo povećanje je delimično rezultat formule za izračunavanje penzije, gde su ključni faktori visina primanja tokom radnog veka i broj godina radnog staža.


Računanje visine penzije



Formula za izračunavanje penzije nije jednostavna, ali suština je u tome da što je veća plata tokom radnog veka, to je i veća penzija.

Visina penzije je u suštini proizvod ličnog i opšteg boda, gde se lični bod dobija množenjem ličnog koeficijenta sa godinama staža, a zatim množenjem sa opštim bodom.


Prosečna visina penzije u Srbiji



Prema podacima PIO Fonda, najniže penzije iz kategorija samostalnih delatnosti i zaposlenih iznose oko 21.766 dinara, dok će sa januarskim povećanjem iznositi oko 25.000 dinara.

Prosečna penzija za januar 2024. godine se očekuje da će iznositi oko 45.700 dinara, dok će najviši iznos penzije biti oko 229.745,34 dinara.


Očekivano povećanje penzija



Nakon usklađivanja od 5,5 i 14,6 odsto, penzije od 60.000 dinara će iznositi 72.542 dinara, dok će penzije od 100.000 dinara porasti na 120.903 dinara. Sa ovim povećanjem, penzioneri mogu očekivati značajno poboljšanje svojih primanja.

Uzimajući u obzir kompleksnost izračunavanja visine penzije, kao i očekivano povećanje primanja za penzionere u Srbiji, jasno je da je ova tema od izuzetnog značaja za sve koji planiraju svoju budućnost u penziji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading