PENZIONERKU ZAPOSLILI PREKO OMLADINSKE ZADRUGE: Srpski telegraf sa inspektorima u borbi protiv SIVE EKONOMIJE

Autor:

Vesti

10.03.2018

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko imate radnika u svojoj firmi kojeg ste zaposlili na crno, bolje bi vam bilo da sa njim što pre sklopite ugovor. Najave Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da će punom parom raditi na suzbijanju sive ekonomije uveliko se sprovode širom Srbije. U to se uverila i ekipa Srpskog telegrafa, koja je sa inspektorima provela dan u Čačku u velikoj akciji vanredne kontrole rada na crno.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
U gostionici: Ne znaju kako su zaposlili baku od 72 godine

Znojavi dlanovi, jurnjava za papirima, zamuckivanje i zbunjeni pogledi samo su neke od, za inspektore, već dobro viđenih reakcija poslodavaca kada iz čista mira kontrola zakuca na njihova vrata.

"Dobar dan, vanredna kontrola. Molim vas da pripremite sva dokumenta" reči su koje unervoze i uplaše čak i one vlasnike firmi kojima su svi papiri uredni, a svi radnici pod ugovorom.

Ipak, oni poslodavci koji ne posluju u skladu sa zakonom i ne daju svojim radnicima ugovore, kao ni socijalno ni zdravstveno osiguranje, i te kako imaju razloga za brigu.

Vlasnik nije tu

Ulazimo u gostionicu.

- Dobar dan. Vanredna inspekcijska kontrola. Pripremite lične karte i recite vlasniku da dođe - nalaže inspektor.

Konobari razmenjuju nervozne poglede, snebivaju se i kažu:

- Vlasnik trenutno nije tu.

- Pozovite ga da dođe. Ko je od vas poslovođa?

Muk među konobarima.

- Niko je l'? Dajte mi vaše lične karte.

Ukoliko se pronađe radnik bez ugovora, inspektori odmah nalažu poslodavcu da sa zaposlenim sklope ugovor, i to za stalno

Utom nailazi i vlasnik objekta. Za to vreme inspektor uzima izjave svih zaposlenih koji su se u tom trenutku našli na poslu postavljajući pitanja radnicima kakav su ugovor sklopili sa poslodavcem i kada.

- Mirjana - govori inspektor gledajući u ličnu kartu jedne od zaposlenih u gostionici.

- Vi ste penzioner?

- Pa... Pomalo - govori 72-godišnja radnica.

Inspektor se obraća vlasniku gostionice:

- Kako ste zaposlili ovde ženu koja ima 72 godine?

- Pa... Preko omladinske zadruge - nervozan je vlasnik.

- Omladinske zadruge? Omladinske? Da li vi znate da se tako zapošljavaju ljudi koji imaju do 30 godina?

- Nismo znali kako drugačije, majke mi! - pravda se poslodavac.

Sklapanje ugovora

U cilju da se broj radnika na crno što više smanji, inspektori će i ubuduće sprovoditi velike akcije kontrole firmi širom zemlje. Ukoliko pronađu radnika bez ugovora, inspektori odmah nalažu poslodavcu da sa zaposlenim sklope ugovor, i to za stalno.

- Ekipa inspektora je u vanrednoj kontroli u Čačku 6. marta izvršila 203 inspekcijskih nadzora, čime je obuhvaćeno 326 lica. U kontroli je utvrđeno da su 43 radnika zaposlena na crno - kažu iz Inspektorata za rad za Srpski telegraf.

Doneto je i 17 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Broj zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti BZR je četiri, a u oblasti radne oblasti 24. Tom prilikom utvrđeno je i pet neregistrovanih subjekata. Naša ekipa bila je deo ove velike akcije, i to na nekoliko lokacija. D. Simić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Nebojša

10.03.2018 10:39

Hvalim te Bože da se i ovo pokrenulo. Još samo kada bi i poreska uprava reagovala na prijave za potpuno nelegalni rad i prodaju opreme na crno gde bi nam bio kraj Iako postoje prijave za 3 firme od kojih 2 koje rade na crno 100% uz pomoć propuštanja na carini koju ne plaćaju i jedne koja radi 90% na crno gde bi ovo džavi bio kraj. Samo nebo je granica. Plaćanje poreza je patriotizam prvog reda. Apsolutno podržavam i svaka čast Đorđeviću.

Ana

10.03.2018 12:06

Кад будемо дали држави можемо од ње и да добијемо! Одговорно понашање је кључ успеха и ово је права акција