EPS: Ne planiramo igradnju nuklearnih elektrana

Autor: Tanjug

Vesti

08.03.2018

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elektroprivreda Srbije u svojoj strategiji nema planove za izgradnju nuklearnih elektrana, izjavio je danas izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u JP Elektroprivreda Srbije Dragan Vlaisavljević na međunarodnoj stručnoj konferenciji na temu "Trebaju li Srbiji nuklearke?".

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Prioritet Srbije treba da bude "izgradnja" elektro-energetske bezbednosti, a ne izgradnja nuklearnih elektrana, osnovna je poruka sa konferencije , koju je internet portal Balkan magazin organizovao u saradnji sa JP Elektroprivreda Srbije.

Ukoliko bi Srbija sada i donela odluku da gradi nuklearnu elektranu, prema rečima Vlaisavljević, za realizaciju te investicije bi bilo potrebno 15 godina.

Napominje da moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana, ipak, ne znači i moratorijim na istraživanja, analize i obuke stručnjaka u toj oblasti.

- Elektroprivreda Srbije u svojoj strategiji nema planove za izgradnju nuklearnih elektrana i to je pitanje za nadležne državne organe - ističe Vlaisavljević i kaže da je postojećom Strategijjom EPS-a, koja će uskoro biti objavljena, predviđena zamena kapaciteta na ugalj.

- EPS trenutno ima kapacitete termoelektrana na ugalj od oko 4.000 megavata i relativno dobro podešen sistem, a plan je da se do 2024. godine, uz gašenje nekih starih postrojenja i uvođenje novih tehnologija, podigne stepen korisnog dejstva na 38 odsto - objašnjava on.

Prema njegovim rečima, razloga za bojazan od energetske nestabilnosti u Srbiji nema jer su domaći resursi dovoljni i poslovno održivi.

To su, kako je naveo, lignit, voda (hidropotencijal) i od ove godine vetar, a od iduće godine EPS počinje izgradnju i svog prvog vetroparka.

Vlaisavljević je podsetio da je država ranije najavila da će u energetskom bilansu do 2020. godine imati 27 odsto energije iz obnovljivih izvora, ali da je već sada jasno da je u pitanju ambiciozan plan jer, kako je istakao, i EU sada spušta kriterijume i ovaj uslov mogu da ispune samo dve države u tom roku, dok ostale države Unije taj cilj pomeraju za 2030. godinu.

Procenu da za Srbiju, u dogledno vreme, nuklearke nisu održivo rešenje, potkrepljuje i činjenica da se u Strategiji razvoja energetike Srbije nuklearna energija skoro i ne pominje, jedna je od konstatacija sa ovog stručnog skupa.

Ali, višedecenijski stav države i dela struke, u vidu moratorijuma o zabrani izgradnje nuklearki, ipak, ne znači da Srbiji nije potrebno znanje iz ove oblasti, a činjenica je da naučno-tehnološke aktivnosti u domenu nuklearne energije u Srbiji danas gotovo da i nema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading