MIŠKOVIĆ NAS TRUJE BAJATIM PAŠTETAMA

Vesti

08.03.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miroslav Mišković prodaje nam bajate paštete, čiji je rok trajanja istekao, a njihovo konzumiranje može biti opasno po zdravlje.

RepublikaFoto: Tanjug
Pa šteta da se baci!

U prodavnici Miškovićeve firme "Juhor" u strogom centru Beograda (ugao Kosovske i Vlajkovićeve) juče su na akciji (kupiš dve, dobiješ treću gratis) nudili ćureće paštete delikata po 14,99 dinara za komad. Problem je, međutim, što je ovim paštetama rok istekao još u ponedeljak 5. marta. Brend delikata inače proizvodi upravo "Juhor", fabrika mesnih prerađevina koja posluje u okviru "Delta holdinga".

Papović: Kako uopšte smeju da puštaju u promet robu kojoj je mesto u kontejneru?

 

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Crno na belo: Paštete koje smo juče kupili i fiskalni račun

CENA KAO MAMAC

Redakciji se javilo nekoliko čitalaca Srpskog telegrafa. Oni su, privučeni niskom cenom, kupili ove paštete, a onda se bukvalno šokirali kada su došli kući i pogledali rok trajanja. Naša ekipa otišla je do "Juhorove" prodavnice i uverila se da prodaju robu sa isteklim rokom. Kupili smo tri ćureće paštete i na sve tri je rok bio do 5. marta. Kao dokaz imamo i fiskalni račun.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Kazna 3 miliona dinara za robu sa isteklim rokom trajanja

- Prošle nedelje sve "Juhorove" paštete u toj radnji prodavale su se za 9,99 dinara po komadu. Tada je do isteka roka ostalo još nekoliko dana. Kada sam ove nedelje video da su na akciji i da je cena promenjena, pomislio sam da su doneli novi kontingent, a da su povukli one stare, sa isteklim rokom. Tek kada sam došao kući video sam da je rok uveliko prošao - rekao nam je Nikola Marković (67), koji često kupuje u "Juhoru", ali kaže da više sigurno neće ući u tu prodavnicu.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Kako kažu nutricionisti, pokvarene i bajate paštete mogu biti izuzetno opasne.

- Mesne prerađevine ne preporučuju se nikako čak ni pri kraju roka, a kamoli kada istekne. Ono što zabrinjava je što se u poslednje vreme na tržište izbacuju proizvodi na kojima ne stoji ni datum isteka roka, nego formulacija "preporučljivo upotrebiti do...", čime proizvođači pokušavaju da se ograde - navodi Branka Mirković, nutricionista, i dodaje:

- Pašteta koja se pokvari je jako opasna, uzrokuje stomačne i metaboličke probleme, može dovesti do trovanja.

Kazne za prodaju robe kojoj je istekao rok

Preduzetnici: 250.000-500.000 dinara
Preduzeća: do 3.000.000 dinara

STOMAK ILI KONTEJNER

Podsećamo i na slučaj iz 2008. godine, kada su mališani Nikolina S. i Luka R. u vrtiću "Bambi" u Požegi pojeli neispravnu paštetu, zbog čega su oboleli od botulizma, teškog oblika trovanja, i pali u komu. Botulizam inače podrazumeva delimičan gubitak govora, slabost u mišićima, otežano gutanje, suva usta, mišićnu paralizu od glave naniže i povraćanje.

Ovako je Miško reklamirao svoje paštete

- "Dobre na hleb da ih mažeš"
- "Tradicija od 1902. godine"
- Delikata pašteta za zalogaj bolja

Komentarišući prodaju bajatih pašteta, Goran Papović, predsednik Nacionalnog udruženja potrošača Srbije (NOPS), kaže da svaku prodavnicu koja prodaje robu sa isteklim rokom treba zatvoriti.,

2004. GODINE MIŠKOVIĆ KUPIO "JUHOR"

- Kako uopšte smeju da puštaju u promet robu kojoj je mesto u kontejneru? Inspekcija mora da kazni i zatvori svaki objekat koji prodaje proizvode kojima je prošao rok - naglašava Papović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading