CENE NAFTE PORASLE - KAKO ĆE SE TO ODRAZITI NA SRBIJU? Poznato hoćemo li skuplje plaćati gorivo!

Autor:

Vesti

08.12.2022

23:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije je 24. novembra produžila trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 31. decembra, a evo šta će biti nakon toga.

CENE NAFTE PORASLE - KAKO ĆE SE TO ODRAZITI NA SRBIJU? Poznato hoćemo li skuplje plaćati gorivo!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Sipanje goriva na pumpi

Nakon što su cene nafte porasle za 2,0 odsto nakon odluke grupe OPEK+ da ostane pri smanjenju proizvodnje uoči ograničenja cena i nakon što je doneta odluka o zabrani uvoza ruske nafte morskim putem u Evropsku uniju, postavilo se pitanje kako to može da se odrazi na naše tržište.

Možemo li očekivati skok cena, ili će se nastaviti tendencija smanjenja cena, ono je što interesuje sve sugrađane.

Nebojša Atanacković, počasni presednik Unije poslodavaca Srbije kaže da se, što se Srbije tiče, ne očekuje značajna promenita cena naftnih derivata, piše Kurir.

- Mi uvozimo sirovu naftu, a trenutni skok njene cene mogao bi da se odrazi na naše tržište tek za dva meseca. I uprkos tom skoku, koji nije tako veliki, ne očekujem kod nas veliki skok cena. Smeta nam ta zabrana izvoza ruske nafte jer bismo mogli da kupujemo jeftino gorivo. Ipak, u svetu se insistira na većoj proizvodnji da bi se smanjila cena, te se ne očekuju turbulencije. U narednom periodu mislim da se ne samo što se neće znatno promeniti odnos cena, već i da će se nastaviti sa tendencijom njihovog smanjenja - kaže Atanacković.

Podsećanja radi, ranije danas objavljeno je da su analitičari rekli da je odluka OPEK+ očekivana jer veliki proizvođači čekaju da vide kakav će biti uticaj embarga EU na uvoz i odluke Grupe sedam (G7) o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu, pri čemu Rusija preti da ce smanjiti isporuke bilo kojoj zemlji koja prihvati odluku G7.

Inače, Vlada Srbije je 24. novembra produžila trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 31. decembra, kao i odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading