SINIŠA MALI RASTURIO BIVŠI REŽIM: Izneo podatke i pokazao gde smo sad, a gde smo bili pre 10 godina

Autor:

Vesti

06.12.2022

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reforme koje su u Srbiji vođene od 2014. godine dovele su do toga da je u vreme najveće svetske krize Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali odgovarajući na kritike pojedinih opozicionih poslanika u Skupštini Srbije da se ne radi dovoljno na ekonomskom razvoju zemlje.

SINIŠA MALI RASTURIO BIVŠI REŽIM: Izneo podatke i pokazao gde smo sad, a gde smo bili pre 10 godina

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

On je poredeći vreme pre 10 godina i sadašnje rekao da ćemo ove godine prvi put imati bruto drustveni proizvod veći od 60 milijardi evra, a pre 10 godina on je iznosio 33,7 milijardi.

„Brojke su egzaktne i one kazu da nam je javni dug u BDP sada 54 odsto, a preuzeli smo dug od 79 odsto. Stopa nezaposlenosti je bila 25,9 odsto, a sada je 8,9 procenata“, rekao je Mali.

Dodao je da u vreme prethodne vlasti nije bilo ulaganja u životnu sredinu, ni nove auto-puteve kao ni izgradnju kanalizacione mreze te da je vojska bila urušena dok se sada ulaže u nju i vojska se modernizuje.

„Naš kreditni rejting je samo za jedan nivo ispod investicionog, devizne i rezerve zlata su na rekordnom nivou. U njihovo vreme prosečna plata je bila 331 evro dok će u decembru ove godine biti 720 evra, a za godinu dana očekujemo da bude 820 evra“, istakao je Mali.

Kada je reč o isplatama penzija naveo je da je u junu 2012. godine na drzavnom racunu bilo samo 8,5 milijradi dinara dok je za isplatu penzija bilo neophodno 40 milijardi.

„Ne ponovilo se“, rekao je on i dodao da danas penzije rastu i da će nakon novembarske povišice od 9,0 odsto sledeće godine uslediti još jedna od 12,1 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading