SVAKI DINAR KO KUĆA: Najstariji građani juče dobili novo povećanje penzija

Autor:

Vesti

03.12.2022

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primanja uvećana devet odsto, 1. januara stiže povišica od još 12,1, a dobre vesti čekaju i javni sektor i vojsku.

SVAKI DINAR KO KUĆA: Najstariji građani juče dobili novo povećanje penzija

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šetnja po lepom vremenu

Na račun penzionera koji pripadaju kategoriji samostalne delatnosti juče su legle penzije uvećane devet odsto, a naredno od 12,1 odsto uslediće već 1. januara naredne godine. Na taj način će prosečna penzija u 2023. biti 20,8 odsto veća u odnosu na 2022.
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su građani i njihov životni standard u fokusu Vlade Srbije i da neće dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi s kojima se suočavamo utiču na kvalitet njihovog života.

- Kao što smo i obećali, idemo s povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade. Penzije rastu iz godine u godinu iako skoro tri godine traje kriza u svetu, prvo prouzrokovana pandemijom, a potom i dešavanjima u Ukrajini. I pored svih izazova s kojima se suočavamo, naše javne finansije su stabilne - rekao je Mali.

Podsetimo, od 1. januara očekuje se i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će plate za oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane čak 25 odsto. Minimalna zarada od 1. januara biće veća 14,3 odsto, dodao je ministar.

- Dakle, nastavljamo da brinemo o građanima i štitimo njihov životni standard. Zato što smo se domaćinski ponašali i vodili odgovornu ekonomsku politiku, sada imamo dovoljno novca i za povećanje penzija i plata i minimalne zarade. To je odgovorna politika i odgovorno vođenje javnih finansija, i od toga nećemo odustati - zaključio je Mali.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Siniša Mali

Republika je sprovela anketu i pitao najstarije koliko će im značiti povećanje, a odgovor većine je bio da im svaki dinar znači i da se raduju svakom povećanju.

ANKETA

Milić Mlađenović (75)                                                                                                             - Država radi da nam pomogne koliko je u njihovoj moći. Dali bi i više da je to moguće, ali ništa ne može preko noći. Značiće nam svaki dinar, pogotovu kada ste u penziji. Vidi se borba za naš položaj, to je zahvaljujući odgovornoj politici rukovodilaca države

Slavko Kapuran (71)
- Svakako da svako povećanje znači, pogotovu kada su neke stvari poskupele. Pomoći će nam da nekako prebrodimo ovaj težak period. Vidi se da neko razmišlja i o nama najstarijima

Mira Todorović (77)
- Meni će iskreno značiti. Pokriće mi bar neke troškove

Omer Radišić (87)
- Nama s minimalnom penzijom znači mnogo. Koliko god bilo sada dobijamo više nego što smo dobijali, malo-pomalo, pa će svaki put biti sve bolje

 

Dinamika isplate

2. decembra - isplata uvećanih penzija kategoriji samostalne delatnosti
6. decembra - isplata uvećanih penzija vojnim i poljoprivrednih penzionerima
10. decembra - isplata uvećanih penzija iz kategorije zaposlenih

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading