RUSI PODIGLI CENE I POSLOVNIH PROSTORA! Velika potražnja za kancelarijama, ovaj grad ubedljivo prednjači!

Autor:

Vesti

24.11.2022

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potražnja za poslovnim prostorom drastično je povećana ove godine, jer kako stručnjaci kažu, poslovanje se iz kućnih uslova ponovo vratilo u kancelarije.

RUSI PODIGLI CENE I POSLOVNIH PROSTORA! Velika potražnja za kancelarijama, ovaj grad ubedljivo prednjači!

Foto: Shutterstok

Procenjuje se da se trenutno gradi oko 200.000 kvadratnih metara namenjenih poslovanju. Kao i sa ostalim sferama tržišta nekretnina i ovde su Rusi uticali na cenu, a najtraženiji su pristupačni ofisi sa boljom vidljivošću i parkingom.

Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, u poređenju sa godinama pre pandemije korone, 2018. i 2019. godinom, u trećem kvartalu ove godine, na promet poslovnih objekata u Srbiji potrošeno je dvostruko više novca. Ubedljivo najmanji promet zabeležen je u vreme pandemije 2020. godine, kada se u najvećoj meri radilo od kuće, gde god je to moglo da se sprovede u delo.

Tako je 2018. godine poslovnih objekata pazareno za oko 18 miliona dinara, naredne za 21,6, a 2020. godine ubedljivo najmanje - oko 15 miliona. Prošle je prodato za 27,7 i ubedljivo najviše ove godine - 35,7 miliona dinara. Samo u Beogradu ove godine poslovni objekti su plaćeni oko 17 miliona, što je gotovo jednako iznosu za celu Srbiju pre četiri godine.

Foto: Shutterstok

Ilustracija

- Dobro je da se stvari vraćaju u normalu, pa i firme u prostore namenjene poslovanju - kaže Milić Đoković, iz klastera nekretnina.

- Neuporedivi su podaci ove godine sa pretprošlom, ali nema dileme da su na porast i prodaje i zakupa kancelarija uticali Rusi. Rat u Ukrajini i veliki broj držljavljana Risije koji su došli u Srbiju i otvorili svoje firme, napravilo je tektonske poremećaje na tržištu nekretnina. Stanje je počelo da se vraća u normalu, ali smatram da je besomučno podizanje cena izdavanja gotovo na nivou ratnog profiterstva.

Kako sagovornik Novosti kaže, najveća je tražnja za lokalima u Novom Beogradu, Čukarici, Zvezdari, koji su i pristupačni, gde je obezbeđena dobra vidljivost, ali je naročito važan dobar parking. Kako kaže, kada je reč o ovoj vrsti nekretnina, mnogo je veći procenat njih koje se izdaju pod kiriju, nego koje su u oglasima za prodaju.

- Zvanične procene su da se u ovom momentu u Beogradu gradi oko 200.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a da je tražnja za kancelarijama skočila dvostruko - kaže Đoković.

- I očekujem da će upravo zbog prekida hibridnog poslovanja i vraćanja u kancelarije, tražnja za ovim objektima biti sve veća.

Rekordna cena kada je u pitanju kvadrat poslovnog prostora postignuta je, prema podacima za treće tromesečje RGZ, u Opštini Stari grad.

- Koštao je 10.110 evra, a površine 179 kvadrata, što je ujedno i najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 1.810.000 evra - podatak je RGZ.

- Od ukupnog iznosa tržišta nekretnina u ovom periodu, 66,8 miliona evra, odnosno četiri procenta odnosilo se na poslovni prostor.

Tako visokim cenama je kako kažu stručnjaci, doprinela inflacija i poskupljenje, kao i povećani priliv stranaca, kojih je došlo oko 100.000, zbog rusko-ukrajinske krize.

Desetina nepokretnosti iz kredita

Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u trećem kvartalu 2022. godine 10 odsto nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, uključujući i poslovni prostor. To je za četiri odsto manje u poređenju sa istim periodom prošle godine, pišu Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading