SVE SPREMNO! BIĆE PODELJENI VAUČERI OD 15.000 DINARA: Poznato ko ima pravo na novac i kako da se prijavite!

Autor: Republika

Vesti

28.10.2022

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novčani iznos vaučera koji će se dodeljivati zavisi od opštine do opštine.

SVE SPREMNO! BIĆE PODELJENI VAUČERI OD 15.000 DINARA: Poznato ko ima pravo na novac i kako da se prijavite!

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Ilustracija

Shodno trenutnoj situaciji sa energentima na tržištu Sremska Mitrovica je među prvima došla na ideju koju je i ostvarila. Naime, predviđeno je da sva socijalno ugrožena domaćinstava plaćaju uz pomoć vaučera račune za grejanje, ali i da dobiju refundaciju troškova za nabavku ogrevnog drveta, mazuta i uglja.

Opštine u Vojvodini su nedavno počele sa dodelom energetskih vaučera najugroženijim grupama građana.

Među prvima su to uradile Sremska Mitrovica, Ruma i Sombor, a nakon sednice koja je održana u sredu pokrajinska vlada donela je odluku da još 3.330 građana u 17 vojvođanskih opština budu obezbeđeni ovi vaučeri, piše Blic.

Novčani iznos koji će se dodeljivati najsiromašnijima zavisi od opštine do opštine, od 10.000 do 15.000 dinara, ali je cilj isti: olakšanje plaćanja računa za toplotnu energiju kao i pomoć pri nabavci ogreva.

Kako da se prijavite za vaučer?

Prijave se podnose do utroška sredstava, a najkasnije do 17. novembra. Osim subvencije biće moguća i refundacija troškova nabavke ogrevnog drveta, mazuta i uglja. Situacija je takva da je ogrev značajno skuplji u odnosu na prošlu godinu, i samim tim sve je manje dostupan građanima. Subvencije predstavljaju jedan od mogućih vidova olakšica onim najugroženijim građanima. U Evropi su se mnoge države odlučile za sličan korak, među njima su: Francuska, Poljska, Italija i Holandija.

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je uveo "energetske vaučere" građanima za predstojeću zimu. Njihova vrednost iznosiće maksmalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na korišćenje odlučiće će stručna komisija.

Sombor

Grad Sombor će ove grejne sezone socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara.

Kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, prijave za vaučere se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će socijalno ugroženi moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev - drvo, pelet, brikete.

Republika

Foto: www.profimedia.rs, ST/D. KADIĆ

Vaučeri za grejanje u pojedinim opštinama Vojvodine

Ruma

Nakon Sremske Mitrovice i Sombora i opština Ruma uvodi subvencije u vidu energetskih vaučera. Ova odluka usvojena je na sednici Opštinskog veća, a o njoj će se sutra izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta.

Predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić rekla je da smo svi suočeni sa globalnim problemom energetske krize na tržištu, a da upravo zato opština mora da pomogne svojim najugroženijim sugrađanima.

- U ovu svrhu izdvojili smo 30 miliona dinara, a po 15.000 dinara dobijaće socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u našim javnim preduzećima JP "Stambeno", JP "Gas-Ruma" za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih subjekata koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva - istakla je Ćirić.

Uslovi: Kako bi dobili subvencije građani Rume treba da ispune određene uslove. Treba da imaju prebivalište na teritoriji rumske opštine i da ukupni mesečni prihod i primanja po članu domaćinstva ne prelaze 25.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading