KILO SIRA 1.800 DINARA! ČISTA PLJAČKA TRGOVINSKOG LANCA: Nigde vas neće odrati kao u Aromi!

Autor: J. J.

Vesti

20.10.2022

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za ovaj novac u drugim marketima (a tek na pijacama!) možete da kupite duplo više i još da vam ostane kusur.

KILO SIRA 1.800 DINARA! ČISTA PLJAČKA TRGOVINSKOG LANCA: Nigde vas neće odrati kao u Aromi!

Foto: ST/ D. KADIĆ/printscreen

"Aroma" marketi, o čijim prevarama je Republika više puta pisala, izmislili su novi način da debelo zaradi na račun potrošača.

Naizgled je sve legitimno, međutim, kada se više udubite, shvatite da ste nasamareni.

Verovali ili ne, u "Aromi" prodaju običan beli sir, ni po čemu različit od istog proizvoda u drugim marketima i na pijacama, za neverovatnih 1.800 dinara po kilogramu (1.799 da budemo precizniji).

Ne, nije u pitanju kačkavalj, već najobičniji beli sir, koji se na pijaci, ali i u svim ostalim prodavnicama prodaje po ceni od 400 do najviše 800 dinara.

Republika

Foto: Republika/M.JOVANOVIĆ

 

Imaju, istina, u "Aromi" i jeftiniju varijantu, mladi sir i to za "tričavih" 1.200 dinara (1.199), što je i dalje duplo skuplje nego na pojedinim mestima.

OSTALA U ŠOKU

Našem listu se javila ogorčena čitateljka navodeći da se šokirala kada je na računu videla da je malu krišku sira brenda zapis Tare u "Aromi" platila skoro 400 dinara.

- Uvek kupujem na pijaci, ali sam se razbolela i budući da moram da idem autobusom do pijace, rešim da kupim u prodavnici. "Aroma" mi je u samoj zgradi. Pokazala sam ženi na delikatesu koje parče sira da mi da, koliko da imam uz ručak, i nisam ni zagledala cenu. Mislila sam, biće do 150 dinara maksimalno. Već na kasi sam se začudila što je račun 520 dinara, a uzela sam još i hleb i kiselu vodu. Tek kada sam došla kući i pogledala račun, vidim koliko su mi naplatili sir - priča naša sagovornica i nastavlja:

- Mislila sam da je neka greška, vratim se, kad ono stvarno piše 179 dinara 100 grama. Kad me šlog nije strefio. Na pijaci beli sir plaćam 650 dinara za kilogram. Ovo je više nego duplo skuplje. Prodavačica samo sleže ramenima, i ona misli da je skupo, ali šta će. Stvarno mi nije jasno, kao da je od zlata. Došlo mi je da vratim, ali me je bilo sramota.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

Pritom, kaže čitateljka, sir s pijace je mnogo ukusniji od "Arominog".

- Problem je, što se mene tiče, i to što cene iskazuju po jedinici od 100 grama. Znam da time ne krše propise, ali... Verujte, pre bih pomislila da je kilo sira 179 dinara nego 1.790.

Reporteri našeg lista potom su se uputili u obilazak i istraživanje kako se kreću cene sira. Obišli smo dve pijace, nekoliko marketa.

Najskuplji koji smo pronašli koštao je 800 dinara. Dakle, za 1.800 dinara, koliko je kilogram u "Aromi", na sledećem najskupljem mestu možete da kupite duplo više i još da vam ostane kusur.

Jasno je da svaki trgovac ima svoju maržu, ali je ovo čist bezobrazluk jer je očigledno da "Aroma" samo na ovom proizvodu zarađuje bar triput više od nabavne cene. Da računaju na naivnost potrošača, govori to što im kilogram kačkavalja košta koliko i kilogram sira.

Zato, kada idete u "Aromu", otvorite četvore oči.

A BOJKOT?

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije navodi da jedini način da se ovakva praksa iskoreni jeste da se trgovac kazni tako što će mušterije odlaziti tamo gde je povoljnije. A u ovom slučaju mnogo.

- Svaki prodavac ima pravo da formira cenu prema svojim kriterijumima i još ako su korektno istakli cenu, ne može im se u tom smislu ništa zameriti. To, naravno, ne znači da su oni fer. Kada bi potrošači bili više složni i udruženi, ovo se ne bi radilo. A, na kraju, plaćamo svi jer nismo svesni šta sve možemo da uradimo da bismo se zaštitili - ističe Bogosavljević, aludirajući na bojkot kupovine kod bahatih trgovaca.

Jedna supa, a dve cene

Da, kada pođete u "Aromu", morate dobro da otvorite oči, govori i ono o čemu je Srpski telegraf pisao pre nekoliko meseci.

Tada su, naime, imali dve cene za isti proizvod. Tada smo slikali kako su duž celog rafa poređali aleva kvik kesice supe da bi kupac stekao utisak da su sve različiti ukusi, ali su na dva kraja police podmetnuli istu supu s različitom cenom.

Ovako nam je odgovorila "Aroma"

Od "Arome" smo dobili sledeći odgovor:

- Tanki sir sečen na kriške nije isto što i domaći beli sir u kockama, sam način pripreme i zrenja istog je drugačiji. Pandan ovom artiklu, naravno, postoji, to je beli sir kriška, čija je cena dosta povoljnija. Naravno, razlika je u kvalitetu, zrenju, kao i načinu pripreme za plasiranje u ritejlu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading