PUTNIKOVIĆ: Srbija može da obezbedi dovoljne količine nafte za sebe

Autor:

Vesti

09.10.2022

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač i glavni i odgovorni urednik sajta Energija Balkana Jelica Putniković ocenila je danas da Srbija može da obezbedi dovoljne količine nafte za svoje potrebe.

PUTNIKOVIĆ: Srbija može da obezbedi dovoljne količine nafte za sebe

Foto: Tanjug/AP

"Rafinerija u Pančevu može da proizvede dovoljno naftnih derivata, ne samo za Srbiju, već i da izvozi u region", rekla je Putniković za Tanjug.

Ona je, govreći o najavi izgradnje druge rafinerije u Smederevu, kazala da se to i ranije spominjalo.

"Najava izgradnje te rafinerije, nije nova. Bila je infromacija da su se Kinezi interesovali da grade rafineriju u Smederevu. Ako oni hoće sami da finansiraju, a pominju se i Indijci i Kinezi...ako oni vide da od toga mogu da profitiraju, ako hoće da ulažu, zašto da ne", kazala je Putnikvić.

Ona je ocenila da u slučaju da Srbija sama treba da pravi novu rafinereriju, možda bi, prema njenim rečima, bilo jeftinije da se ulaže u NIS.

" Možda bi bilo jeftinije da se rafinerija u Pančevu dopravi, da se naprave neka postrojenja ili izmene tehnologije pa da može da prerađuje, na primer, venecuelansku naftu", rekla je ona.

Putniković je dodala je rafinerija u Pančevu "podešena tako da prerađuje kvalitet ruske nafte ili iračke, a to je jedna vrsta sirove nafte".

Ona je dodala da Rusija sada naftu prodaje ispod tržišne cene i ocenila da bi Srbija imala manje ulaganje, te da bi to obezbedilo da potrošači mogu da imaju i jeftiniju naftu na tržištu.

"Ideja da se Srbija poveže na naftovod ''Družba'' u Mađaraskoj pomenuta je unazad godinu dana i svakako treba da imamo alternativni pravac u odnosu na snabdevanje kroz Hrvatsku. Jedini problem je tu što bi ta nafta opet bila ruska, jer kroz ''Družbu'' teče nafta iz Rusije", rekla je Putniković.

Dodala je da Srbija ima rafineriju koja je napravljena tako da može da prerađuje rusku naftu.

"Onda bi bila jednostavno obezbeđena mogućnost da se kraćim i jeftinijim dotokom nafte Srbija snabdeva.Tu je još jedan značajan momenat. Hrvatska, odnosno JANAF, je ucenjivao i sa skupljim cenama tranzita, jer nemamo drugi aleternativni naftovod, a ovo bi značilo da imamo alternativni pravac snabdevanja", kazala je Putniković.

Urednica sajta Energija Balkana je kazala da ukoliko Srbiji ne dozvole da uvozi rusku naftu, da pretpostavlja da će uvoziti iračku ili neku drugu.

"Pretpostavljam i da će tada NIS kupovati naftu koja je najjeftinija na tržištu. Videćemo kakava će situacija biti posle decembra", navela je Putniković.

Dodala je da je energetski problem u Evropi počeo prošle godine, pre ruske intervencije u Ukrajini, kao energetska kriza zbog problema sa proizvodnjom dovoljnih količina električne energije u Zapadnoj Evropi, pre svega u Nemačakoj.

"Od februara kada je krenula serija sankcija evropskih zemalja i međunarodne zajednice, Amerike i još nekih zemalja - Velike Britanije i Japana, koji su im se priključili, počeli su energetski problemi da dobijaju političku boju", rekla Putniković.

Istakla je da je time što je Evropa odlučila da neće da uvozi više ruski gas, naftu i ugalj to dovelo do dodatnih poskupljenja svih energeneta.

"Dok Evropa pokušava da smanji ili je smanjila uvoz ruskog gasa, Amerika i dalje uvozi i gas i naftu, derivate, veštačka đubriva. Oni, znači,i ako iniciraju sankcije i prave jednu vrstu političke i energetske krize u Evropi, oni sebe čuvaju i prebacuju krizu u Evropu", rekla je Putniković.

Ona je ocenila da bi evropski polititičari, koji su već suočeni sa probelmima građana i privrede koji se bune zbog skupih energenata, ipak, trebalo da razmisle da energiju izuzmu iz sankcija protiv Rusije jer, kako je kazala, za pola godine se pokazalo da Rusija po tom pitanju nije ugrožena, ali Evropa jeste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading