NBS DIGLA REFERENTNU KAMATNU STOPU: Evo da li će da rastu rate kredita!

Autor:

Vesti

06.10.2022

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 4 odsto. U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice na 3odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na 5 odsto.

NBS DIGLA REFERENTNU KAMATNU STOPU: Evo da li će da rastu rate kredita!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Tokom prethodnih meseci, počevši od aprila, NBS je najvažniju kamatu tri puta podizala sa početnih jedan za pola po pola procenta, pa dva puta za četvrtinu, a prošlog meseca za još polovinu. Do sada je referentna kamatna stopa sa jedan stigla do 3,5 odsto.

Referentna kamatna stopa zapravo ima najveći uticaj na cenu dinarskih kredita sa promenljivom kamatom, koji su poslednjih meseci već značajno poskupeli. Kako su ekonomisti rekli ranije, ne samo da su nepovoljnije nove pozajmice za koje klijenti tek apliciraju već su skuplji i sve više poskupljuju i krediti koji su u otplati.

U uslovima nastavljenih, pre svega globalnih, troškovnih pritisaka i rasta uvozne inflacije, Izvršni odbor odlučio je da dodatno poveća referentnu kamatnu stopu i time nastavi pooštravanje monetarnih uslova.

Donošenjem ovakve odluke, a u ambijentu preovlađujućeg inflatornog delovanja faktora sa strane ponude na koje mere monetarne politike nemaju ili imaju malo uticaja, Narodna banka Srbije nastoji da ograniči inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja.

Time Narodna banka Srbije teži da doprinese da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji, i da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije. Izvršni odbor je istakao da Narodna banka Srbije postepeno, ali kontinuirano pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu od oktobra prošle godine, vodeći pritom računa i o rastu privredne aktivnosti.

Današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno sedmo uzastopno povećanje. Referentna kamatna stopa je od aprila ove godine povećana za ukupno 300 baznih poena. Pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, Narodna banka Srbije cenovnoj stabilnosti u srednjem roku značajno doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, kroz ograničavanje prenošenja rasta uvoznih cena na domaće cene.

BONUS VIDEO

Tagovi

Komentari (0)

Loading