MINISTAR MALI: Srbija ima rezerve gasa za dva meseca

Autor:

Vesti

05.10.2022

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar finansija SIniša Mali izjavio je danas da Srbija ima zalihe gasa od oko 670 miliona kubnih metara gasa, što je dovoljno za dva meseca zadovoljenja svih potreba zemlje za tim energentom.

MINISTAR MALI: Srbija ima rezerve gasa za dva meseca

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mi smo u Mađarskoj uskladištili 380 miliona kubika gasa i sa gasom u Banatskom Dvoru, gde imamo 290 miliona kubnih metara, sve i da nigde ne bude gasa, imamo dovoljno za dva meseca.

Možemo da povlačimo šest miliona kubika dnevno iz Mađarske i četiri miliona iz Banatskog Dvora", rekao je Mali gostujući na TV Prvoj.

Dodao je kako Mađarska ima još gasnih skladišta i podsetio da je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da će ta zemlje pomoći Srbiji ako joj bude potrebno još gasa.

Mali je naglasio da će i Srbija Mađarskoj pomoći ukoliko joj budu potrebne neke druge stvari i ocenio da je veoma važno da se zemlje u regionu međusobno pomažu u ovoj krizi.

Beograd poptuno spreman za grejnu sezonu

Grad Beograd je pripremio dovoljno energenata za ovu grejnu sezonu, sistem je potpuno spreman i građani ne treba da brinu jer će stanovi biti topli, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.


On je za RTS precizirao da se grejanje može pustiti kada prosečna dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni, saopštio je Sekratrijat za informisanje grada Beograda.

"Ne smanjujemo temperaturu u stanovima, ona ostaje prema odluci Skupštine grada 20 stepeni, plus minus jedan stepen i grejaćemo dok god bude bilo potrebe. Mi pratimo vremensku prognozu i u stalnoj smo komunikaciji sa našim Hidrometeorološkim zavodom svake godine, a ove posebno jer je borba za energente u čitavom svetu, a istovremeno se borimo za što veću uštedu kada su u pitanju naši sistemi", rekao je Nikodijević.

On je dodao da bi bilo dobro da se građani ponašaju racionalno, ali je i istakao da gradske vlasti neće dozvoliti da stanovi budu hladniji nego što su bili prethodnih godina jer bi to bilo opterećenje pre svega za EPS.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading