ČADEŽ: Povezati ljudsku i veštačku inteligenciju, unaprediti rešenja u privredi

Autor:

Vesti

03.10.2022

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veštačka inteligencija ima ogroman potencijal i mogućnosti primene u privredi, nije pitanje šta sve može, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije, koja bi se iskoristila u stvaranju novih proizvoda i usluga, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS)

ČADEŽ: Povezati ljudsku i veštačku inteligenciju, unaprediti rešenja u privredi

Foto: PKS/Ivana Vukotić

Čadež je, na otvaranju konferencije o primeni digitalnih rešenja u tradicionalnim industrijama, ukazao na pozitivne trendove u ovoj oblasti, ali i da se veštačka inteligencija još uvek malo koristi za inovacije i stvaranje novih vrednosti. Dodaje da će prioritet PKS biti na pospešivanju primene veštačke inteligencije u različitim sektorima. 

„Plan PKS je da povećamo broj kompanija koje ćemo podržati i koje će proći kroz proces digitalne transformacije, kako bi mogle da koriste rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji. Cilj nam je da naš Centar za digitalnu transformaciju postane hab, mesto umrežavanja domaćih IT kompanija koje nude rešenja za izazove i unapređenje poslovanja kompanija iz tradicionalnih industrija“, istakao je predsednik Komore.

Podseća da 60 odsto menadžera smatra da je primena veštačke inteligencije važna, 17 procenata tvrdi da je dobro iskorišćena, dok četiri odsto eksperata u ovoj oblasti ocenjuje da se zaista i primenjuje. Navodi da neke naše banke i kompanije koriste veštačku inteligenciju kako bi unapredili svoje usluge, ali da je to tek početak. 

Posebnu zahvalnost, po rečima Čadeža, dugujemo premijerki na velikom ličnom angažovanju u promociji značaja tema koje se tiču digitalne transformacije i najsavremenijih tehnologija.

 

Svako drugo radno mesto koje je otvoreno u proteklih godinu dana je u IT-u, a izvoz ovog sektora 2022. će premašiti 2,5 milijardi evra, uz suficit veći od 1,5 milijardi evra, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Naglašava da je primena veštačke inteligencije izuzetno značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, povećanje plata i penzija i stvaranja dodate vrednosti. „Prioritet će biti primena veštačke inteligencije, radićemo sa mikro, malim i srednjim preduzećima da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti“, poručila je Brnabić. 

CDT PKS je partner Ministarstvu privrede u sprovođenju Strategije industrijske politike Srbije od 2021-2030. godine. Program podrške digitalnoj transformaciji 2022. iz oblasti veštačke inteligencije pruža besplatnu izradu ekspertskih analiza od strane iskusnih i sertifikovanih konsultanata, koja daje prikaz trenutnog stanja kompanije, kao i domena u poslovanju koje bi trebalo unaprediti, bespovratnu subvenciju od 12.000 evra CDT, rekao  je Predrag Nikolić, direktor CDT PKS.

Na skupu u PKS učestvovala je i ministarka privrede Anđelka Atanasković, a konferenciju je okupila vše od 200 IT stručnjaka, predstavnika i tradicionalnih industrija. Skup je organizovao je CDT PKS uz podršku Vlade Srbije. Na tematskim panelima domaće inovativne kompanije predstavile su svoja rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji, koja su već primenjena i implementirana u poslovanju, a održani su i sastanci a kojima su privrednici razmotrili mogućnosti konkretne saradnje.

Rešenja bazirana na veštačkoj inteligenciji sve se više koriste za optimizaciju poslovnih procesa, bez obzira na granu industrije u kojoj kompanije posluju. Ova rešenja doprinose značajnom smanjenju troškova, unapređenju odnosa sa korisnicima i dobavljačima, kvalitetnijem planiranju i podizanju poslovanja na viši nivo, kao i kreiranju novih radnih mesta, saglasni su eksperti.

Srbija pravi značajne korake u digitalizaciji u svim oblastima, a broj IKT stručnjaka konstantno raste i upravo su oni stubovi naše ekonomije, istakli su predstavnici kompanija Microsoft, IBM, Oracle i Intellya. Primena veštačke inteligencije prisutna je danas u svim sferama života, od upotrebe telefona i pretrage na Guglu, do javne uprave, kol-centara, upravljanja saobraćajem, i trgovine. Učesnici panela u PKS su istakli da je potrebno što pre na put digitalizacije uključiti što više malih i srednjih preduzeća u Srbiji jer će opstanak na tržištu zavisiti upravo od primene savremenih IKTrešenja i veštačke inteligencije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rade

03.10.2022 13:16

To ti rek'o Grenel!!!??? 🤔