Muške gaće poskupljuju, ženske ne: I za ovo je kriv rat u Ukrajini?!

Autor:

Vesti

20.09.2022

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Rat u Ukrajini, posle svih mogućih poskupljenja, uticao je, verovali ili ne, i na cene muških gaća u Srbiji

Muške gaće poskupljuju, ženske ne: I za ovo je kriv rat u Ukrajini?!

Foto: Shutterstock

Slip gaće i bokserice poskupljuju nerealnih 20 odsto, a proizvođači to pravdaju višom cenom lastiša, koji se više koristi za muško rublje, a stiže iz Kine i Turske. Oni dodaju da će neznatno poskupeti i ženski veš.

- Poskupljenja će uskoro uslediti jer su cene sirovina i same proizvodnje lastiša povećane, pa ne možemo više da držimo iste cene u maloprodaji. Smanjivali smo marže da ne bi bilo rasta cena, ali sad više ne možemo da izdržimo. Za ženski donji veš i ne trošimo toliko lastiša i materijala koliko kod muškog, tako da će muškarci uskoro plaćati višu cenu za donje rublje - kaže jedan prodavac.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača napominju da je nejasno zašto bi poskupeo samo muški donji veš, kao i zašto se baš sada kao razlog pominje skuplji lastiš.

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije, Goran Papović, ističe da mu nije jasno zašto bi morao da poskupi samo muški donji veš, kao i da je dato opravdanje poskupljenja skupljim lastišom potpuna nebuloza.

Foto: Photo by Gustavo Scafeli on Unsplash

Ženski donji veš

- Jasno mi je da se za muški donji veš potroši više lastiša i materijala nego za ženski, ali kako su oni izračunali da muški mora da poskupi, a ženski ne. Ispada da je tražnja za muškim vešom veća nego za ženskim, jer to je zakon ponude i tražnje, pa verovatno imamo više muškaraca. Takođe i pravdanje poskupljenja skupljom nabavkom, sirovinama i ratom u Ukrajini potpuno je neopravdano, jer tako za sve možete da kažete da su sirovine poskupele i bez ikakvog obrazloženja podignete cene - navodi Papović.

Sa krizom je sve poskupelo

Siniša Stanković, direktor kompanije S&SAX iz Beograda, koja snabdeva domaću tekstilnu industriju sirovinama, kaže da su svi materijali koji se uvoze poskupeli.

- Znate i sami da je brojna roba poskupela. Sve utiče na krajnju cenu, posebno transport, koji je veoma poskupeo. Mi konkretno uvozimo materijale iz Kine i Turske i sve je to poskupelo za bar 20 odsto - objašnjava Stanković.

I Marko Bešević iz tekstilne kompanije "Sloga MB" iz Ivanjice kaže da su i materijali i repromaterijali koji se uvoze iz Turske i Kine skuplji.

- I pre rata je bilo poskupljenja, a posle izbijanja rata u Ukrajini poskupljenja su u vezi sa skupljim transportom. Svim materijalima je viša cena. To će morati da se odrazi na maloprodaju, bilo je već poskupljenja u maloprodaji, ali mislim da će i sada ponovo cene morati da odu naviše - ističe Bešević.

 

- Ići ću na pijacu da kupim gaće. Mogu da se nađu za 250 dinara jedne bokserice. Ukoliko cena i tamo skoči, krpiću stare - u šali kaže Beograđanin Petar Mirković.

Šta je indeks muških gaća?

Bivši šef američkih Federalnih rezervi, Alan Grinspen, sedamdesetih godina prošlog veka osmislio je ekonomsku zakonitost u čijem središtu je činjenica da muškarci smanjuju kupovinu novog donjeg veša kada se zabrinu za svoje finansije. 

Nagla tražnja za muškim gaćama, odnosno ''indeks muških gaća'' gotovo nepogrešivo najavljuje ekonomsku krizu.

Foto: Printskrin

Muški donji veš

Sa poboljšanjem ekonomskih uslova, potražnja za muškim donjim vešom naglo raste.

Teorija posebno koristi samo donje rublje za muškarce, jer je veća verovatnoća da će žene novi donji veš smatrati neophodnim i u toku krize, dok muškarci pokušavaju da uštede odričući se donjeg veša.

Zagovornici ove teorije kažu da većina muškaraca doživljava donji veš kao luksuznu kupovinu i teži da smanji potrošnju tokom perioda ekonomske neizvesnosti.

Komentari (0)

Loading