ULOŠCI I TAMPONI POSTALI LUKSUZ: Duplo skuplji nego pre nekoliko meseci

Autor:

Vesti

14.09.2022

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvođači, uvoznici i trgovci imaju svoju računicu, a potrošači ispaštaju

ULOŠCI I TAMPONI POSTALI LUKSUZ: Duplo skuplji nego pre nekoliko meseci

Foto: shutterstock

Jeste kriza širom Evrope, jeste rat u Ukrajini, jesu poskupeli energenti... Ali, što je mnogo, mnogo je. Proizvođači, uvoznici i trgovci (a krivica je do svih njih, kažu upućeni) drastično su podigli cene sredstava za ličnu higijenu.

Najviše od svega, čini se, makar ženama, poskupeli su ulošci i tamponi. Cena ovih proizvoda, bez kojih se ne može, bukvalno je duplirana za svega nekoliko meseci.

Kad se sve ovo sabere na mesečnom nivou, predstavlja ozbiljan udar na džep

ODMAH SVE JASNO

Reporteri Republike obišli su nekoliko prodavnica i drogerija da bi analizirali cene onog najneophodnijeg, bez čega se ne može, poput ženskih uložaka i tampona, dezodoransa, šampona, kupki, sapuna, preko deterdženta za veš i sudove do toalet-papira. Utvrdili smo ono što smo i pretpostavljali, da poskupljenja idu i preko 50 odsto. Kao što rekosmo, u nekim slučajevima i do 100 odsto.

Tako, na primer, pakovanje od pola litra gela za tuširanje, koje je ranije, u proseku, koštalo oko 300 dinara, sada staje između 410 i 640. Dezodorans dav (dove) do pre nekog vremena plaćali smo do 350 dinara, sada košta maltene duplo više, između 600 i 650, u zavisnosti od vrste.

Deterdžent za sudove od 450 mililitara, koji smo ranije kupovali za 120-170 dinara, sada idu i preko 200, a po doskorašnjoj ceni možemo ga naći samo kada je na akciji. Za manje od godinu dana toalet-papir poskupeo je od 11 do 122 odsto, u zavisnosti od kvaliteta, proizvođača i pakovanja. Lenor omekšivač od litar i po, koji smo plaćali 299 dinara, sada je 230 dinara više (526,99).

Jasminka Lazarević, koju smo zatekli da prebira po rafovima ne bi li našla pošten proizvod za cenu koju je ranije plaćala, samo je slegla ramenima kad smo je upitali za cene.

- Mnogo nas je u kući, osmoro čak, pa je jasno da trošimo velike količine praška za veš i omekšivača, koje kupujem dvaput mesečno. Sada, kad vidim koliko su cene skočile, razmišljam da i ne kupujem više omekšivač, bez njega se može - kaže Jasminka. 

MOŽE - NE MOŽE

Međutim, dok se bez mirišljavog veša može, bez higijenskih uložaka se nikako ne može, a cene za jedno pakovanje su dostigle neverovatnih 600 dinara. Ako uzmemo u obzir da su nekim ženama na mesečnom nivou potrebna i dva pakovanja, ispada da samo za tu "sitnicu" treba da odrade jedan dan na poslu. Malo jeftiniji, ali opet osetno skuplji su tamponi, koji se prodaju po ceni od oko 400 dinara, a koštali su upola manje.

Tako, kad se saberu sva poskupljenja onog najosnovnijeg (pogledajte tabelu), dolazimo do toga da nas lična higijena mesečno košta nekoliko hiljada više nego do pre nekoliko meseci. 

Cene pre i posle (u dinarima)

šampon 320 dinara (480)
dezodorans 350 (600)
kupka 300 (450)
deterdžent za sudove 120 (200)
prašak za veš 380 (740)
omekšivač 299 (500)
sapun 80 (130)
toalet-papir (10 komada) 370 (680)
ulošci 270 (550)
tamponi 220 (470)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading