OGRANIČENE CENE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA! Šećer najviše 96,66 dinara po kilogramu!

Autor:

Vesti

30.06.2022

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

OGRANIČENE CENE OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA! Šećer najviše 96,66 dinara po kilogramu!

Foto: Printskrin

Navodi se da maksimalna proizvođačka cena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cena od 88 dinara za kilogram.

U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smeju isporučivati ovu namirnicu u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Uredbom je propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svinjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

Dnevno na rafove trgovinskih lanaca u Srbiji stiže i do 400 tona šećera, a nikad manje od 300 tona. U normalnim situacijama troši se 260 tona. U trgovinskim lancima ističu da potrošači i dalje prekomerno kupuju, i da se zato dešava da rafovi u nekom periodu dana budu prazni.

Kupci samo kupuju ukrug

Trgovinski lanci ograničili su kupovinu šećera, pojedini na dva kilograma, drugi na tri ili četiri. Međutim, time nisu doskočili potrošačima. Dok pakuje šećer na rafove, prodavačica u jednom poznatom marketu objašnjava nam njihovu taktiku, prenosi Tanjug.

- Mi smo dozvolili maksimalno dva pakovanja po kupcu, ali oni to kupe, vrate se, pa opet pazare dva kilograma i tako više puta - kaže prodavačica.

- Ne mogu da stignem da naslažem šećer, koliko brzo ode. -

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading