Privredna komora Srbije povezuje domaće kompanije sa nemačkim partnerima: Nemci obilaze naše fabrike i traže dobavljače

Autor:

Vesti

15.06.2022

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanije iz Srbije poseduju znanje i iskustvo neophodno za poslovanje sa inostranim partnerima, sposobne su da ispune kriterijume velikih dobavljačkih lanaca, poštuju procese i rokove, na vreme isporučujući kvalitetnu robu i usluge po konkurentnim cenama.

Privredna komora Srbije povezuje domaće kompanije sa nemačkim partnerima:  Nemci obilaze naše fabrike i traže dobavljače

Foto: Promo

To im pruža velike mogućnosti da se, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i partnerskih asocijacija, povežu sa nemačkim partnerima i postanu dobavljači velikih kompanija iz Nemačke, istaknuto je na skupu u PKS „Održivo poslovanje sa nemačkim tržištem’’. 

Siguran kvalitet proizvoda iz Srbije

PKS je, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) – Projektom za podršku privatnom sektoru i nemačkim Udruženjem za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V),  šesti put zaredom organizovala obuku za naše firme i bilateralne razgovore (B2B) sa kompanijama iz Nemačke sa ciljem da dogovore nove poslove.

Republika

Foto: Promo

 

Na događaju je bilo 37 kompanija iz Srbije, dok su u B2B razgovorima učestvovale 22 firme iz sektora metaloprerade, mašinogradnje, automobilske industrije koje su svoju ponudu predstavile menadžmentu četiri nemačke kompanije: Körber AG, IFM Electronic GmbH, Amazonen Werke H. Dreyer SE&Co. KG i Easy2PartsGmbH.  Nemačke firme obišle su i proizvodne pogone nekoliko srpskih proizvođača i na terenu se upoznale sa procesima proizvodnje, standardima i kriterijumima koje primenjuju. Od 2017. godine u razgovorima sa nemačkim kompanijama učestvovalo 167 domaćih i 12 kompanija iz Nemačke.

Republika

Foto: Promo

 

U okviru obuke, koja je takođe održana u sklopu događaja u PKS, bilo je reči o promociji domaćih kompanija na B2B događajima, o poslovanju sa nemačkim firmama i šta one očekuju od svojih dobavljača, kao i o aktuelnim temama posvećenim primeni digitalnih rešenja u proizvodnji i principima zelene ekonomije.

Firme iz Srbije brzo se prilagođavaju promenama

Kao prednost srpkih kompanija istaknuta je fleksibilnosti malih i srednjih privrednih društava, koja čine više od 95 odsto domaće privrede, i njihovo prilagođavanje na promene. Ukazano je da ove firme stalno rade na podizanju svojih kapaciteta, spremne su da uče, prate savremene trendove poslovanja i ulažu u razvoj poslovanja, kako bi odgovorile na promene u tražnji dobavljača i inostranih partnera.

Republika

Foto: Promo

 

Pozitivna iskustva kompanija koje već posluju u Srbiji najbolja su preporuka za nemačke i kompanije iz drugih zemalja, koje su zainteresovane za tržište Srbije.

Republika

Foto: Promo

 

PKS već godinama intenzivno radi na povezivanju domaće privrede sa potencijalnim kupcima iz inostranstva, organizovala je dane dobavljača za velike multinacionalne kompanije, kao što su Siemens, Zumtobel, Eberspacher, General Electric, nakon kojih je došlo i do započinjanja dugoročne poslovne saradnje i ulaska srpskih kompanija u njihove dobavljačke lance.

Tri milijarde evra nemačkih investicija

Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i vodeće izvozno tržište za naše proizvode, kao i jedan od najvećih investitora.

Od 2010. godine bilo oko tri milijarde evra investicija iz Nemačke u Srbiju, mahom u prerađivačku industriju, autoindustriju, uključujući proizvodnju autodelova, zatim, hemijsku i prehrambenu industriju...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading