RAZREŠENA DILEMA OKO JEFTINIJEG GORIVA ZA SRBE U MAĐARSKOJ

Autor:

Vesti

05.06.2022

05:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska je produžila ograničenje cena koje važi za običan benzin koji sada košta 480 forinti, odnosno između 140 i 160 dinara po litru. Ova uredba trebalo je da se zasniva na reciprocitetu sa Srbijom i Slovenijom.

RAZREŠENA DILEMA OKO JEFTINIJEG GORIVA ZA SRBE U MAĐARSKOJ

Foto: Printscreen

Gorivo

Godinama razvijana trgovačka veština Subotičana, koja je podrazumevala pronalaženje gde i koju robu kupovati u Mađarskoj jer je tamo jeftinija, a šta sa ove strane granice poslednjih dana naišla je na novu, nenadanu prepreku. I to jednu od onih koja ozbiljno utiče na kućni budžet, jer su se izdaci Subotičana za gorivo našli pod lupom Evropske unije.

U trenutku kada su cene svih životnih namirnica i potrepština počele da skaču, nije zanemarljiva bila ušteda koja se postizala tankovanjem goriva u Mađarskoj gde je u jednom trenutku od početka ove godine litar benzina bio i do 40 dinara jeftiniji nego u Srbiji. Da bi se uštedelo, trebalo je nešto i žrtvovati, pre svega vreme koje se provodi u gužvama na granici. Ipak, i u Mađarskoj se tada moglo sipati samo 20 litara goriva po limitiranoj, zamrznutoj ceni, ali niko nije kontrolisao da li će vozilo odmah otići na susednu benzinsku pumpu po još 20 litara.

Pre nekoliko dana Mađarska je produžila ograničenje cena koje važi za običan benzin koji sada košta 480 forinti, odnosno između 140 i 160 dinara po litru. U uredbi koju je donela mađarska vlada rečeno je da ova cena važi samo za vozila sa mađarskim registarskim oznakama, kao i za strance iz država u kojima je takođe zamrzntua cena goriva i u kojima i državljani Mađarske mogu da kupe gorivo po tim limitiranim cenama.

Teorijski, u ovu odrednicu uredbe uklapale su se i Srbija i Slovenija.

Na društvenim mrežama masovno su deljene fotografije sa benzinskih pumpi u Mađarskoj na kojima je navedeno da za vozila sa mađarskim, slovenačkim i srpskim tablicama benzin košta tih subvencionisanih 480 forinti. Javljali su se i građani koji su tvrdili da su po toj ceni kupili gorivo, da bi se ipak ispostavilo da to nije masovna pojava.

Odnosno, mnogo je više građana kojima je na benzinskim pumpama rečeno da oni ništa o tome ne znaju i da benzin mogu da kupe po tržišnoj ceni od preko 700 forinti, odnosno od 3. juna, kako je najavljeno, benzin od 95 oktana koštaće 767,9 forinti, a nafta 750 forinti i sa tim cenama za građane Srbije nema nikakve uštede. Naprotiv. Na benzinskim pumpama vozačima iz Srbije je objašnjeno da oni nisu dobili nikakvo uputstvo po kojem mogu i određenim stranim vozilima da prodaju benzin po subvencionisaj ceni.

Pošto je ova tema zaokupljala Subotičane, Panon RTV, medij na mađarskom jeziku, istraživao je problem, da bi od svoje dopisnice iz Budimpešte dobili i razjašnjenje: Da bi vladina uredba zaživela potrebno je bilo i uputstvo ministra spoljnih poslova. Uputstvo nije doneto ne zbog nemara već što se Evropska unija zainteresovala za ovo pitanje. Prema rečima Gergelja Guljaša, šefa kabineta premijera Mađarske, uredba je trebalo da se zasniva na principu reciprociteta sa Srbijom i Slovenijom, prenosi Panon RTV. Međutim, Evropska unija smatra da je ovakvo rešenje diskriminišuće za ostale stanovnike EU. Naime, direktiva EU kaže da svaka država članica treba da ozbedi da sva preduzeća koja posluju na njenoj teritoriji u pružanju usluge ne sme da razlikuje korisnike u odnosu na njihove državljanstvo ili mesto stanovanja.

I dok Brisel ne odluči, ništa od jeftinijeg benzina za Subotičane, pa i ostale iz Srbije koji voze put Mađarske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
djuro pucar

15.06.2022 15:16

eshiko fu, fungi kolu benzin a diesel