BUGARI NE SMEJU DA UZIMAJU GAS NAMENJEN SRBIJI: Na kraju će morati da plate u rubljama

Autor:

Vesti

27.04.2022

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarska ne bi smela da uzima gas iz tranzita namenjen Srbiji i Mađarskoj jer bi na taj način prekršila sporazume o tranzitu, kaže Jelica Putniković, urednica "Energija Balkana" i podseća da je ranije u našu zemlju gas stizao i preko Mađarske, odnosno da imamo "alternativni" gasovod.

BUGARI NE SMEJU DA UZIMAJU GAS NAMENJEN SRBIJI: Na kraju će morati da plate u rubljama

Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP

Putniković u razgovoru za Tanjug kaže da smatra da će se razgovori o gasu između ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nastaviti s obzirom na to da je nakon poslednjeg glasanja u UN iz Moskve Beogradu i Budimpešti poručeno da imaju razumevanja i da Srbija i Mađarska ne spadaju u neprijateljske zemlje.

"Mislim da će se pregovori odvijati. Možda ne bi bilo loše da u sporazum osim ubacimo veće količine gasa i ako uspemo da dobijemo što bolju cenu, ubacimo i alternativni gasovod", dodaje Putniković.

Ukazuje na to da su se neke evropske zemlje odlučile da u rusku banku uplate evre koji će biti pretvoreni u rublje kako bi kupovali ruski gas u rubljama i smatra da će i Bugari pokleknuti na kraju.

Putniković kaže da je Bugarska zemlja koja se često povinuje nalozima iz Amerike koje su, kako kaže, na svoju štetu poslušali u ovom slučaju kao i Poljska.

Međutim, veruje da će se "na kraju preračunati" jer količine koje mogu da dobiju bez ruskog gasa ne mogu da im zadovolje sve potrebe.

"Sada kada cela Evropa ima problem sa gasom, teško da će im neko pozajmiti", navodi.

Putniković smatra da i Evropa "teško da može da bude komotna po pitanju energenata bez ruskog gasa".

Navodi da bez obzira na pregovore sa mnogim zemljama poput Azerbejdžana, gasa koji bi se dobijao iz drugih zemalja nema dovoljno na tržištu da nadomesti potrebe svih, a uz to i tranzit je komplikovan, odnosno dopremaće se ua zaleđenom stanju, a onda mora da se regasifikuje i upumpa u neki gasovod.

Ukazuje da je to i komplikovano, ali i skuplje.

Za savete SAD da oni koji imaju na zalihama daju gas onima kojima nedostaje, Putniković kaže da su politička priča.

"U ovim krizama sa cenama skupih energenata tu svako misli na sebe", kaže i dodaje da je čak i instrukcija Evropske komisije da niko u EU ne sme da kupi gas u rubljama promenjena.

Na pitanje kada možemo da dođemo u situaciju da budemo manje zavisni od ruskog gasa koji trenutno uvozimo više od 70 odsto, Putniković navodi da je priča o energetskoj zavisnosti geopolitička i politička.

"Treba da imamo više pravaca snabdevanja i dobre bilateralne odnose sa zemljama sa kojima sarađujemo", navela je Putniković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading