RUSIJA TRAŽI PREKO MILION RADNIKA: Napravili plan kako da privuku što više ljudi

Autor:

Vesti

26.04.2022

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imaju okvirni plan kako da ih privuku.

RUSIJA TRAŽI PREKO MILION RADNIKA: Napravili plan kako da privuku što više ljudi

Foto: pexels.com

Ruskoj ekonomiji trenutno je potrebno oko milion IT stručnjaka, jer ta industrija, očigledno, ima problem sa manjkom zaposlenih, rekao je Andrej Turčak, sekretar partije Ujedinjena Rusija.

– Borba za pridobijanje IT stručnjaka između zemalja je sve veća, i mi moramo da priznamo da su sa startom specijalne vojne operacije (u Ukrajini), uključujući tu i mlade ljude, neki naši IT stručnjaci otišli u inostranstvo. Ipak, treba napomenuti da se dešava i obrnut proces – rekao je Turčak na sastanku Saveta za razvoj digitalne ekonomije, u okviru Federalnog saveta Rusije (gornji dom parlamenta), prenosi bizportal.rs.

Turčak je izjavio da je broj IT stručnjaka je procenjen na 1,7 miliona ljudi, a eksperti kažu je ruskoj ekonomiji potrebno bar još milion ljudi više.

Na osnovu nacrta odluke Saveta, u koji je Tass imao uvid, preporučeno je da Ministarstvo obrazovanja i nauke, zajedno sa Ministarstvom za digitalni razvoj, proceni mogućnost promene federalnih obrazovnih standarda Rusije u oblasti visokog obrazovanja, koja nisu povezana sa matematikom i tehnologijom, kako bi se povećao broj diplomiranih stručnjaka u oblasti „ključnih kompetencija digitalne ekonomije”.

Senatori su predložili obučavanje stručnjaka u oblasti dizajniranja video igara, e-sportova, zabavnoj industriji, dizajnu zvuka, animaciji, digitalnom modelingu, virtualnoj stvarnosti i digitalnom marketingu. Predloženo je i veće angažovanje na ovom poslu širom Rusije, mimo univerzitetskih centara u Moskvi, Sankt Petersburgu, i Lenjingradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading