CENA NAFTE SKOČILA NA 112 DOLARA PO BARELU

Autor:

Vesti

18.04.2022

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prekid isporuka iz Libije i upozorenje iz Rusije u pogledu potencijalnog rekordnog rasta cena ako više zemalja bude zabranilo uvoz njenih energenata uznemirili su kupce i doveli jutros do novog poskupljenja nafte.

CENA NAFTE SKOČILA NA 112 DOLARA PO BARELU

Foto: Tanjug/AP

Cena svetske referentne nafte Brent je porasla za 0,28 posto na 112 dolara za barel, a američka nafta WTI je skuplja za četvrtinu procenta i trguje se na nivou od 107,2 dolara po barelu, prema najnovijim podacima portala oilprice.com.

Dve libijske luke su, prema medijskim izveštajima, prinuđene da obustave utovar nafte nakon protesta protiv premijera Abdula Hamida Dbeibaha, a proizvodnja je zaustavljena i na polju El Filu, na kojem se pumpa 65.000 barela dnevno, izveštava "Blumberg".

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da bi cene nafte mogle „značajno da premaše“ istorijske maksimume ako više zemalja zabrani protok ruske energije. SAD i Velika Britanija su uvele zabranu isporuka sirove nafte iz te zemlje nakon invazije Moskve na Ukrajinu, i vrše pritisak da i Evropska unija učini isto.

Ruski predsednik Vladimir Putin i i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman su u telefonskom razgovoru minulog vikenda „pozitivno ocenili“ napore Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, grupe nazvane OPEK+, da stabilizuju tržište "crnog zlata", nagovestivši da promena politike proizvodnje te alijanse nije verovatna, dodaje američka agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading