Podrška Berlina Otvorenom Balkanu i evropskim integracijama regiona! Čadež: Zapadni Balkan prioritet nove nemačke vlade

Autor: Republika

Vesti

18.02.2022

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, boravio je u višednevnoj radnoj poseti Nemačkoj i sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, budućnosti Zapadnog Balkana i saradnji tog regiona sa Evropskom unijom.

Podrška Berlina Otvorenom Balkanu i evropskim integracijama regiona! Čadež: Zapadni Balkan prioritet nove nemačke vlade

Foto: Promo

Zapadni Balkan ostaje prioritet i nove nemačke vlade, traže se nova rešenja i ideje sa ciljem podrške regionalnim i evropskim integracijama, rekao je Čadež u Berlinu gde je razgovarao sa predstavnicima Bundestaga, Ministarstva spoljnih poslova, Ureda kancelara, poslovne zajednice.

„Osnovno pitanje je i svi smo se složili da Zapadni Balkan jeste prioritet i ove nove nemačke vlade. Najviše smo razgovarali o inicijativi Otvoreni Balkan, zašto je ona važna, na koji način možemo da je poširimo na svih šest ekonomija na Zapadnom Balkanu, što jeste važno, i kako EU vidi proces približavanja celog regiona i svake ekonomije pojedinačno zajedničkom ekonomskom tržištu“, navodi Čadež.

„Nama je jako važno da imamo opipljive rezultate koji će smanjiti troškove našim kompanijama omogućiti im da posluju i olakšati im da budu deo jedinstvenog tržišta EU“, poručuje predsednik PKS.

O evropskim integracijama i regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan i novim idejama u okviru Berlinskog procesa predsednik PKS je tokom posete Berlinu razgovarao sa, Suzanom Suc, direktorkom za saradnju sa Jugoistočnom Evropom iz Nemačkog ministarstva spoljnih poslova, Sonjom Ajsenberg, direktorkom u Saveznom ministarstvu ekonomije, poslanikom Adisom Ahmetovićem, izvestiocem za Balkan u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, Majklom Harmsom, direktorom nemačkog Komiteta za ekonomske odnose sa Istočnom Evropom, Geraldom Knausom iz Evropske inicijative za stabilnost, kao i sa mnogim drugim nemačkim zvaničnicima i predstavnicima poslovne zajednice.

Nemačka vodeći partner

Nemačka sa oko tri milijarde evra ulaganja u privredu Srbije u protekle dve decenije, vodeći  je naš investicioni i spoljnotrgovinski partner i najzaslužnija za modernizaciju srpske ekonomije.

„Kada pogledate tramvaje u Minhenu ili Bremenu koje je radio Simens znajte da su proizvedeni u Srbiji. Ima još dosta takvih primera uspešne saradnje Srbije i Nemačke koja je motor razvoja globalne privrede“, istakao je Čadež.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola

18.02.2022 15:20

Podrška samo na rečima ne znači mnogo.