BEZ KOMPROMISA! Od 1. juna preduzeća će po skraćenom postupku ići u prinudnu likvidaciju!

Autor:

Vesti

07.02.2022

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zatvaranje firme po sili zakona u pojedinim slučajevima uskoro će se obavljati znatno brže.

BEZ KOMPROMISA! Od 1. juna preduzeća će po skraćenom postupku ići u prinudnu likvidaciju!

Foto: printskrin

Zakon o privrednim društvima od 1. juna predviđa skraćeni postupak prinudne likvidacije u situacijama kada se prekršaj, zbog kojeg se preduzeće i gasi, ne može ispraviti ni dodatnim rokom. Ostale kompanije, posle upozorenja, imaju šansu da tokom 90 dana isprave propust i pokušaju da izbegnu katanac.

A nikakav "produžetak", kako kaže zakon, ne može da pomogne onima kojima je izrečena zabrana obavljanja delatnosti, a oni to ne primene u roku od mesec dana. Niti onima kojima se zabrani obavljanje registrovane delatnosti, a društvo u istom roku ne registruje brisanje, odnosno promenu te delatnosti ili ne otpočne likvidaciju. Nema pomoći ni onima kojima se oduzme dozvola, licenca ili odobrenje za obavljanje delatnosti.

Skraćeni postupak prinudne likvidacije rezervisan je i za firme kojima je pravnosnažnom presudom utvrđena ništavost registracije osnivanja društva, ili je pravnosnažnom presudom naložen prestanak rada društva. Isti tretman je predviđen i za preduzeća koja ne dostave godišnje finansijske izveštaje do kraja prethodne poslovne godine za dve uzastopne godine.

- Pre pokretanja postupka prinudne likvidacije, registrator na internet-stranici Agencije za privredne registre objavljuje obaveštenje kod privrednog društva kod koga su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju, a nemaju mogućnost da otklone razloge, u trajanju od 30 dana - objašnjavaju u Agenciji za privredne registre za Novosti.

- Taj rok je 90 dana kod postupka prinudne likvidacije. Po isteku tog roka, registrator, po službenoj dužnosti, donosi akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije. Objavljuje se oglas na internet stranici Registra privrednih subjekata u neprekidnom trajanju od 60 dana.

Od dana objavljivanja oglasa o prinudnoj likvidaciji društvo ne može da preduzima nove poslovne korake već samo da završava započete, uključujući i izmirenje dospelih troškova, kao i plaćanja za tekuće i obaveze društva prema zaposlenima.

- Nakon isteka roka, registrator koji vodi Registar privrednih subjekata, u narednih 30 dana, po službenoj dužnosti donosi akt o brisanju društva - dodaju u APR. - Imovina brisanog društva postaje vlasništvo članova društva u srazmeri sa njihovim udelima u kapitalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading