OBNOVA HRAMA SVETOG SAVE: Iz budžeta izdvojeno 1,2 milijarde dinara!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.12.2017

23:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije izdvojila je iz budžetskih rezervi 1,2 milijarde dinara na ime dotacije za izvođenje radova za obnovu Hrama Svetog Save, piše "Blic" pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Iz budžeta izdvojena sredstva za obnovu Hrama

Izvor lista kaže da je odluka o izdvajanju tih sredstava doneta na poslednjoj sednici Vlade, jer je zaključeno da kasni dinamika mnogih obećanih para, a da radovi i troškovi dolaze na naplatu.

Tako će, kako navodi list, svi građani Srbije finansirati jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu, čija gradnja je počela još davne 1936. godine i još nije završena. 

Hram je zvanično otvoren 2004. godine, ali njegova unutrašnjost nije završena zbog čega je i formirano društvo za njegovo podizanje, u kojem su pored predstavnika crkve i ugledni srpski privrednici, ali i predstavnici države.

Upravo to društvo je zaključilo na svojoj prošlogodišnjoj skupštini, kojoj je predsedavao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, da je za završetak gradnje potrebno prikupiti još oko 19 miliona evra. 

RepublikaFoto: facebook.com/Sputnik Srbija

Od tog novca, kompanija "Gaspromnjeft" je obezbedila četiri miliona i taj novac je namenjen za mozaik na kupoli zdanja. Tada je zaključeno da će se ostalih 15 miliona evra obezbediti donacijama članova društva, Vlade Srbije, ali i prilozima građana i vernika. 

- Od 2011. godine štampaju se i poštanske marke ''Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save'', a kako navodi izvor, po tom osnovu u 2016. godini prikupljeno je oko 74 miliona dinara. 

Navodi da će novac iz budžetskih rezervi biti prebačen na račun Sekretarijata Vlade, kao dotacija nevladinim organizacijama, a odatle na račun SPC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading