ORNITOLOZI NAM OTVORILI OČI: Hleb nije ni za ptice, a mi ga jedemo svaki dan

Vesti

25.12.2017

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko je hleb u stvari štetan, nehotice su nam potvrdila udruženja za zaštitu ptica apelom na građane da ptice ne hrane ovom namirnicom jer je prepuna štetnih aditiva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hleb je štetan

Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica objašnjava da svake zime pozivaju građane da pomognu gladnim pticama, ali da greše oni koji im bacaju mrvice hleba jer dovode njihov život u opasnost. 

U VRHU PO POTROŠNJI

- Oni imaju dobru nameru, ali ne znaju da su aditivi iz hleba štetni za ptice, pa na njih ne reaguju dobro i može da im se sloši. To je industrijska hrana koju je proizveo čovek i za nju nema mesta u prirodi. Ptice treba hraniti svežim semenkama - kaže Miškovićeva. 

RepublikaFoto: Media centar
Milica Mišković

Dok ptice štitimo, sebe ugrožavamo. Prosečan stanovnik Srbije godišnje pojede oko 130 kilograma hleba, čime se svrstavamo u sam svetski vrh po potrošnji ovog proizvoda, a samim tim i po unosu aditiva iz hleba u organizam. U pokušaju da povećaju profit, pekari hleb od brašna lošeg kvaliteta "obogaćuju" konzervansima, emulgatorima, pojačivačima arome, veštačkim bojama i stabilizatorima čije unošenje u organizam zahteva dopunsko angažovanje svih organa.

Da stvar bude gora, više od 50 odsto pekarske industrije posluje u "sivoj" zoni, što znači da ne postoji redovna kontrola sirovina i finalnog proizvoda tokom čije se proizvodnje aditivi i kvasac koriste bez precizne mere ili recepta, što je posebno štetno po zdravlje potrošača.

Najgore od svega je što štetni sastojci nigde nisu navedeni na deklaraciji

PEKARE DALJE OD ŠKOLA

Nutricionista Milka Raičević kaže da je hleb prepun kvasca, šećera i raznih aditiva.

- Najgore od svega je što ti štetni sastojci nigde nisu navedeni na deklaraciji, a zbog njih smo uništili digestivni trakt. Mi u stvari ne znamo šta se sve nalazi u hlebu. Tehnolog može da napravi šta god hoće, može da samelje krpu i da doda začine i aditive koji će joj dati miris, ukus i izgled - kaže Raičevićeva i napominje da bi pekare prvenstveno trebalo ukloniti iz školskih dvorišta. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading