JOŠ JEDAN DOKAZ SNAŽNOG EKONOMSKOG RASTA NAŠE ZEMLJE: Izvoz dupliran za 10 godina

Autor:

Vesti

15.01.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski izvoz raste iz godine u godinu, a zvanični podaci pokazuju da je plasman robe iz naše zemlje u inostranstvo dupliran od 2011. do danas. Posebno je važno i da je sve manja razlika između uvoza i izvoza.

JOŠ JEDAN DOKAZ SNAŽNOG EKONOMSKOG RASTA NAŠE ZEMLJE: Izvoz dupliran za 10 godina

Foto: Tanjug/S.AĆIMOVIĆ

Kako je za Srpski telegraf rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević, Srbija je prošle godina zabeležila rast izvoza od oko 25 odsto u odnosu na 2020.

- Ono što je suština svakako je rast ekonomije u celini, koji se meri povećanjem BDP, a 2021. završila se s tim rastom od približno 7,5 odsto - ističe Kovačević.

Gde najviše izvozimo

1. Nemačka

2. Italija

3. BiH

4. Rumunija

5. Mađarska

Odakle uvozimo

1. Nemačka

2. Kina

3. Italija

4. Rusija

5. Turska

AUTO-INDUSTRIJA

Na vrhu liste izvoznika su uglavnom svetske korporacije koje su otvorile pogone u našoj zemlji (kineski "Ciđin" i "HBIS grupa", "Tigar tajers", NIS...). Domaću čast u samom vrhu brani Valjaonica bakra Sevojno, koja je u vlasništvu Deska Nikitovića, nekadašnjeg konzula Srbije u Čikagu. Što se tiče plasmana robe iz Srbije, ubedljivo najviše izvozimo u Nemačku, pre svega zbog delova koji se kod nas prave za tamošnju auto-industriju, pa u Italiju, BiH, Rumuniju... Zanimljivo, najviše i uvozimo iz Nemačke, opet zbog auto-industrije, pošto tamošnji giganti šalju sirovine od kojih se prave delovi u njihovim pogonima kod nas.

Srpski izvoz

2021.  19,6 milijardi evra *

2011.  11,7 milijardi evra

* za 11 meseci

I još jedna važna činjenica, polako, ali sigurno menja se i struktura izvoza, pa poluproizvodi i finalni proizvodi sve više smenjuju sirovine.

Već pomenuta Valjaonica bakra Sevojno zanimljiva je i po tome što izvozi više od 90 odsto proizvodnje. Kako za Srpski telegraf kaže direktor valjaonice Dragan Subotić, vrednost njihovog izvoza je oko 150 miliona evra.

- Mi izvozimo na gotovo sve kontinente. Ono što bih posebno istakao jeste da smo mi u samom vrhu takozvanih aktivnih izvoznika iz Srbije, odnosno da nam je izvoz mnogo veći od uvoza, negde oko 60 miliona evra - istakao je Subotić i dodao da oko 50 odsto robe plasiraju u EU, pre svega Nemačku i Italiju.

Izvoz po regionima

35,3% Vojvodina

23,7% Beograd

22% Šumadija i zapadna Srbija

19% Južna i istočna Srbija

ODBILI NAPAD

Prema rečima našeg sagovornika, valjaonica od polovine prošle godine ima tržišnu poziciju bolju nego bilo kada u istoriji poslovanja. To je omogućeno time što je sudskim putem sprečen pokušaj nelegalnog preuzimanja akcija valjaonice iza kog je stajao tajkun Nebojša Šaranović, o čemu je Srpski telegraf pisao u nastavcima.

- Ugovaramo proizvodnju za maj i jun ove godine, što nikada ranije nije bio slučaj. U 2021. prebacili smo plan proizvodnje, imamo prihod bolji nego poslednjih nekoliko godina i on će nam poslužiti da realizujemo dalji rast proizvodnje, u ovoj godini na 30.000 tona, i investicije od minimum pet miliona evra na godišnjem nivou - naglašava Subotić, uz napomenu da su svim radnicima, odlukom vlasnika, povećane zarade.

Šta najviše izvozimo (po zemljama)

1. Nemačka (oprema za distribuciju struje, rotacione električne mašine, voće i proizvodi od voća, šinska vozila)

2. Kina (bakar, rude bakra i koncentrati, drvo)

3. Italija (automobili, obuća, kukuruz u zrnu, valjani proizvodi)

4. Rusija (voće sveže ili suvo, gume za automobile, lekovi, pribor za odeću od tekstila)

5. Mađarska (oprema za distribuciju struje, elektronske cevi, valjani proizvodi, creva od plastičnih masa)

6. BiH (ulja od nafte i minerala, valjani proizvodi, proizvodi od žitarica, brašna i skroba, obuća)

Naš godišnji izvoz je oko 150 miliona evra i za 60 miliona je veći od uvoza, kaže Dragan Subotić, direktor Valjaonice bakra Sevojno, firme u vrhu liste srpskih izvoznika

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading