MINISTAR MALI POSTAVIO NA MESTO NIKEZIĆA I RADOSAVLJEVIĆA: Pričaju notorne gluposti, sabiraju babe i žabe

Autor:

Vesti

14.01.2022

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali poručio je večeras da danas o srpskoj ekonomiji besramno govore oni koji su stručno uništavali Srbiju.

MINISTAR MALI POSTAVIO NA MESTO NIKEZIĆA I RADOSAVLJEVIĆA: Pričaju notorne gluposti, sabiraju babe i žabe

Foto: ST/N. PANČIĆ

Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije

U odgovoru Goranu Radosavljeviću i Dušanu Nikeziću, za koje kaže da su „eksperti za propast" i „lažovi", Mali ističe da "teze ovih ''stručnjaka'' da je inflacija pojela plate, pobija činjenica da je prosečna inflacija na nivou 2021. godine iznosila 4,1 odsto, što znači da smo na nivou godine imali ne samo nominalni, već i realni rast zarada od 4,6 procenata“.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ministar u prilog tome navodi da je prosečna godišnja inflacija u Srbiji znatno niža nego u pojedinim jačim evropskim ekonomijama.

Kao primere naveo je Poljsku gde je inflacija 5,1 odsto i Mađarsku gde je ona pet procenata. Istakao je i da je prosečna godišnja inflacija u Nemačkoj prošle godine iznosila 3,1 odsto, a u Španiji tri odsto.

- Njihova priča (Radosavljevića i Nikezića) da Srbija ima znatno veću inflaciju od evropskog proseka je ništa drugo do notorna glupost - ukazao je Mali.

Pojašnjava da je nešto viša inflacija u najvećoj meri posledica rasta cena energenata i hrane na svetskom tržištu.

- Možda je najveći uspeh to što je prosečna ''bazna inflacija'', odnosno kada se isključe cene energenata, hrane, alkohola i cigareta, u 2021. godini iznosila 2,3 procenta, dok je, u decembru iznosila 3,5 odsto, što je ogroman uspeh u ovakvim međunarodnim okolnostima-  naveo je ministar.

Između ostalog, ističe, u tome smo uspeli, jer za razliku od, kako kaže, „stručnjaka“ aktuelna vlast, između ostalog, čuva stabilnost deviznog kursa već devet i po godina.

 -Uz to, javne finansije su stabilne, kao i javni dug, koji je čak i ispod nivoa koji smo očekivali, zahvaljujući uštedama koje smo postigli. Naime, prošla godina je završena sa stopom javnog duga od 56,9 odsto opšte države u odnosu na BDP, odnosno 57,5 procenata u odnosu na konsolidovanu državu - objasnio je Mali.

Kako kaže, iako se pretpostavlja da bi nekadašnji državni sekretari u Ministarstvu finansija trebalo da dobro poznaju materiju, vremenom ta pretpostavka bledi.

- U njihovo vreme, 2011. godine inflacija je bila dvocifrena, čak 11 odsto, što je pored tragičnog rasta kursa evra sa 81 na čak 113,13 dinara, uticalo na drastičan pad životnog standarda građana. Ta katastrofa se dogodila ne zbog spoljnih faktora, poput prekida lanaca snabdevanja, već zbog pogrešnih odluka tadašnje vlasti, odnosno pomenutih Radosavljvića i Nikezića, a pod patronatom njihovih šefova, kojima je jedina politika bila da pokradu što više novca iz državne kase-  navodi Mali i ističe:

- Njihova politika je bilo prekomerno zaduživanje, uz neshvatljivo visoke kamate, a kako bi veštački podizali plate i penzije pred izbore, i deo tog novca naravno skladištili na privatnim računima. Zbog njih nam se bankrot konačno nasmešio 2012. godine, pošto su uspeli da do te mere upropaste javne finansije, odnosno da i državu i građane doteraju do prosjačkog štapa.

Kada je reč o sabiranju BDP-a od 2001. do 2012. godine, Mali je naveo da oni sabiraju „babe i žabe“.

- Taj period mora da se razbije na tri potperioda: oporavak i stabilizaciju od 2001. do 2005. kada je razrešen zid finansijskih sankcija stand by aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, otpisom 2/3 spoljnog javnog duga (Pariskom i Londonskom klubu) i velikim prilivom donacija za operativnu rehabilitaciju elektroenergetskog sektora i glavnih funkcija države. Od 2004. godine, afirmisan je jedan potrošački model ekonomije u kome se povećavaju plate i penzije, ali na bazi zaduživanja i privatizacije, tako da raste spoljnotrgovinska i platnobilansna neravnoteža (deficit roba i usluga do 24 odsto BDP-a) koja najavljuje rast autonomnih rizika od izbijanja finansijske krize - naveo je on.

Podsetio je da je kriza izbila u oktobru 2008. godine i da je tada disao „sudden stop“ na finansijskim tržištima, tako da je zaduživanje preuzela država bez promene potrošačkog modela i sa daljim rastom potrošnje iznad investicija.

- Neograničeno javno zaduživanje u trećem potperiodu od 2009. do 2012. godine dovelo je do akumulacije skupog i nepovoljnog javnog duga, a probijena su i fiskalna pravila (ograničenje javnog duga na 45 odsto BDP-a) zbog čega je MMF suspendovao aranžman iz 2011. u februaru 2012. godine, shvatajući da Srbija srlja u krizu javnog duga, odnosno u bankrotstvo. Najgora manifestacija neodgovornih fiskalnih i monetarnih politika je bio rast udela problematičnih kredita u državnim bankama. Setimo se Agrobanke, koja je otišla „pod led“. Tako su propale i sve državne banke i fondovi (Vojvođanski razvojni fond), osim Komercijalne banke, mada ni ona nije bez balasta nenaplativih kredita. Kreirane su fiktivne kompanije koje su drenirale državne banke, a novac je odlazio u privatne džepove. Državne banke i fondovi su tako propali, a nova monetarna i fiskalna vlast od 2012. godine morala je da se uhvati u koštac sa teškim reformama, fiskalnom konsolidacijom, sanacijama u bankarskom sektoru, obnavl?anjima državnih fondova i stabilizacijom tržišta, odnosno cena i kursa-   naveo je ministar.

Mali je istakao da njihova priča o rastu BDP-a u uslovima neodrživosti i potencijalnog bankrotstva zasnovanog na rastu potrošnje koja prednjači u odnosu na rast investicija, predstavlja besmislicu, kao i poređenje istog sa periodima stabilnosti i održivog rasta.

On je naveo da je Srbija postigla fantastične rezultate, o čemu su oni i njihovi poslodavci u interesno-poslovnim kompanijama, koji se prodaju za političke partije, mogli samo da sanjaju, jer briga o opštem dobru, nije u njihovom programu.

- Po fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku stopa rasta naše ekonomije u 2021. godini bila je 7,5 odsto. Sa stopom rasta od minus 0,9 odsto u 2020. godini, ako pogledamo te dve godine kumulativno to je rast od 6,5 odsto, i to je posle Irske najviša stopa rasta u Evropi. Srbija pobeđuje u doba pandemije, u doba najveće krize - zaključio je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading