KORAK DO BANKROTA! Više se ne kaže “dužan k’o Grčka”, sada se kaže “dužan k’o Šolak”: MILIJARDER KOJI ŽIVI NA KREDIT!

Autor: Republika

Vesti

29.12.2021

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekskluzivno predstavljamo podatke iz zvaničnih finansijskih izveštaja Junajted grupe, koji potvrđuju da je medijska hobotnica Dragana Šolaka u ogromnim problemima.

KORAK DO BANKROTA! Više se ne kaže “dužan k’o Grčka”, sada se kaže “dužan k’o Šolak”:  MILIJARDER KOJI ŽIVI NA KREDIT!

Foto: printscreen

Dragan Šolak na ivici bankrota

Junajted grupa, medijska hobotnica tajkuna Dragana Šolaka, trenutno je zadužena za najmanje 3,4 milijarde evra po osnovu izdatih obveznica, još oko milijardu evra po osnovu neizmirenih obaveza prema eksternim poveriocima i investitorima, a njeni akumulirani gubici su sredinom ove godine iznosili oko 630 miliona evra i stalno rastu! 

Toliko o poslovnim uspesima ovog kontroverznog biznismena, koji se sve vreme ponaša kao “bahati milijarder” i gomila lično bogatstvo dok mu biznis ide u ozbiljan minus, na korak do bankrota.

Uvidom u finansijske izveštaje Junajted grupe, utvrđeno je da kompanija ima negativan kapital u iznosu od 46 miliona evra, što znači da kompanija u navedenom iznosu ima veće obaveze od svojih sredstava, odnosno da je prezadužena.

Takođe, Šolakova grupacija se duplo više zadužuje nego što izmiruje obaveze prema poveriocima.

Trend rasta zaduživanja iz godine u godinu pokazuje da je Junajted grupa sve manje sposobna da se finansira iz sopstvenog biznisa, a da sve više pribegava, stručno rečeno, “eksternom finansiranju”, odnosno, narodski rečeno, Dragan Šolak “živi na kredit”.

Dokaz u brojkama za ovu ocenu je da je Junajted grupa za prvih devet meseci ove godine uzela ukupno kredita u iznosu od 860 miliona evra, a vratila svega 397 miliona evra glavnice po prethodnim zaduženjima.

Republika

Foto: e-stock/Dimitrije Gol Kevesić

 

Što se tiče najbitnije odrednice u telekomunikacijama “prosečni prihodi po korisniku”, a na osnovu zvaničnih podataka je takodje jasno da su oni u padu u više zemalja u kojima posluju.

Najveći pad Junajted grupa beleži na tržištima Bugarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a ne stoji sjajno ni Slovenija, dok u Srbiji operater SBB polako, ali sigurno, gubi deo tržišnog kolača i to pre svega na internetu i fiksnoj telefoniji.

Kada dublje analiziramo Šolakove dugove jasno se vidi da Junajted grupa svake godine izdvaja veliki novac na finansijske troškove. To su troškovi kamata na izdate obveznice, uzete kredite kod banaka, lizing i ostalo.

Finansijski troškovi Junajted grupe su na kraju 2020. iznosili ukupno 136 miliona evra, u odnosu na kraj 2019. to je povećanje za 27,4 miliona, što govori u prilog tome da je ova kompanija prezadužena. 

Ako se do kraja tekuće godine nastavi trend rasta ovih troškova, koji je evidentan na kraju trećeg kvartala, oni će na datum 31.12.2021. dostići nivo od preko 160 miliona evra, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Posmatrajući finansijske izveštaje Junajted grupe Dragana Šolaka i operatera SBB može se sa sigurnošću konstatovati da posluju po istom principu, a na to ukazuju sledeće činjenice: privredna društva koja su članice Grupacije generišu velike prihode na godišnjem nivou u poslovima koji sami po sebi nose veliki profit vlasnicima kapitala.

Vlasnici kapitala, koji su donosioci odluka u operativnom poslovanju UG, nakon generisanja velikih prihoda pribegavaju raznim optimizacijama kojima utiču na visinu plaćenog poreza na dobit i ostale poreze i naknade za koje država ostaje uskraćena.

Takođe, iskazivanjem velikih troškova u poslovanju kroz razne ugovore o delu, intelektualne usluge i slično, gde je primetna velika verovatnoća zloupotreba, suvlasnici Junajted grupe dolaze do keša koji im je potreban za finansiranje raznih aktivnosti. 

Ukoliko se obrati pažnja na brzinu kojom se Grupacija zadužuje na tržištima kapitala uzimanjem kredita ili emitovanjem sopstvenih obveznica, može se sa sigurnošću konstatovati da UG svoju likvidnost finansira pozajmicama i kreditima i da je pitanje trenutka kada će Šolakova imperija dospeti u situaciju da neće moći da servisira preuzete obaveze, odnosno neće biti u mogućnosti da plaća dospele, a neizmirene obaveze, zaključak je finansijskih eksperata koji su analizirali zvanične finansijske izveštaje Junajted grupe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dragan Matić

29.12.2021 16:41

Sjajno napisan tekst! 👍

Stojko

30.12.2021 15:42

Oči gladne, more, ej...