U KASU ĆE SE SLITI 144,76 MILIONA VIŠE! Na sednici Skupštine grada Subotice usvojen budžet za 2022. godinu

Autor: Republika

Vesti

25.12.2021

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na 17. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, doneta je Odluka o budžetu za 2022. godinu (52 glasa za, šest protiv, uzdržanih nije bilo).

U KASU ĆE SE SLITI 144,76 MILIONA VIŠE! Na sednici Skupštine grada Subotice usvojen budžet za 2022. godinu

Foto: Promo

Usvojeni budžet za 2022. godinu iznosi 7,58 milijardi dinara, što je 1,95 odsto više od obima utvrđenog rebalansom budžeta za 2021. godinu, odnosno veći je 144,76 miliona dinara.

KORONA PRIORITET

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić izjavio je, obraćajući se medijima nakon donošenja ove odluke, da je projektovana visina prihoda i primanja budžeta izrađena na osnovu analize njihovog ostvarenja u prva tri kvartala i očekivanog ostvarenja do kraja 2021. godine i da je osnov za njihovo uvećanje projektovani nominalni rast BDP u 2022. godini.

- Budžet za 2022. godinu planiran je izuzetno oprezno. Tekući prihodi planirani su u visini od 6,68 milijardi dinara, primanja budžeta planirana su u iznosu od 366,56 miliona dinara, a preneta neutrošena sredstva iz prethodnog budžetskog perioda iznose 527,32 miliona dinara. Jedina novina u prihodima jeste da će javna preduzeća i javna komunalna preduzeća čiji je osnivač grad Subotica imati obavezu da uplate u budžet grada deo od 50 odsto ostvarene dobiti po završnom računu za 2021. godinu umesto dosadašnjih 70 odsto. Na taj način smo rasteretili naša javna i javno-komunalna preduzeća - istakao je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da rashodi i izdaci direktnih budžetskih korisnika, s jedne strane, uvažavaju potrebe korisnika budžeta za nesmetano obavljanje delatnosti, a s druge strane, opredeljuju prioritete na završetku započetih investicija.

- Projektovanjem rashoda i izdataka stavljeno je težište na finansiranje svih mera iz nadležnosti korisnika koje su neophodne za sprečavanje pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti KOVID-19. Rashodi budžeta su planirani u iznosu od 5,89 milijardi dinara i čine 77,72 odsto rashoda i izdataka budžeta za 2022. godinu. Investicioni izdaci grada planirani su u iznosu od 1,47 milijardi dinara i čine 19,50 odsto ukupnih rashoda i izdataka budžeta za 2022. godinu. Sredstva budžeta za servisiranje javnog duga grada i JKP "Vodovod i kanalizacija", odnosno za otplatu dve glavnice zajma uzetog od Evropske banke za obnovu i razvoj, planirani su u iznosu od 200 miliona dinara - rekao je Bakić.

CENOVNIK ZA USLUGE

I ovde takođe, dodao je, postoji jedna novina, a to je da su planirani rashodi za robe i usluge uvećani 38,29 odsto nego što je planirano rebalansom budžeta za 2021. godinu.

- Planirani rashodi za robe i usluge u strukturi ukupno planiranih rashoda i izdataka učestvuju sa 30,15 odsto. Razlog ovako značajnog rasta planiranih rashoda za robe i usluge, u odnosu na prethodni budžetski period, jeste izmena načina finansiranja poslova koje za potrebe grada obavlja Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica. Do ove godine pomenuto preduzeće se finansiralo budžetskim sredstvima kroz subvencije, što nije bilo najsvrsishodnije rešenje za trošenje budžetskih sredstava. Od 2022. godine preduzeće će ostvarivati prihode iz budžeta pružanjem usluga koje će fakturisati gradu na osnovu cenovnika za usluge usvojenog od Gradskog veća grada Subotice - naglasio je gradonačelnik.

Građani uključeni u donošenje odluka

Bakić je podvukao da je Grad Subotica ove godine sproveo proces participativnog budžetiranja, odnosno uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju novca prikupljenog kroz poreze i druge javne prihode u cilju poboljšanja kvaliteta života u jednoj zajednici i u skladu s prioritetima razvoja Subotice i realnim mogućnostima finansiranja projekata.
- Tim povodom organizovano je anketiranje građana koje je trajalo od 23. avgusta do 30. septembra. Zainteresovani građani su imali mogućnost da, popunjavanjem anketnog listića, daju svoje predloge za trošenje budžeta u narednoj godini u svim mesnim zajednicama, Uslužnom centru Gradske kuće i elektronskim putem. Sprovedenom anketom prikupljeno je 250 predloga građana. S obzirom na to da se ovakav vid budžetiranja prvi put sprovodio u Subotici, možemo da ocenimo da je interesovanje građana bilo značajno. Najčešće su se projekti ticali unapređenja komunalne infrastrukture. Kriterijumi kojima se grad rukovodio prilikom izbora i ocenjivanja mogućnosti realizacije projekata su strategija razvoja grada i akcioni planovi po oblastima unapređenja osnovnih funkcija budžeta, a u skladu sa prioritetima i raspoloživim finansijskim sredstvima gradskog budžeta. Odgovori stručnih službi grada na pristigle predloge građana objavljeni su na zvaničnom sajtu Grada Subotice - zaključio je gradonačelnik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading