POSLA IMA, SAMO NEMA KO DA RADI: Usluge mesara sve skuplje, svinja od oko 130 kg sa preradom košta skoro 30.000 dinara!

Autor: Republika

Vesti

06.12.2021

11:12

Ništa nije tako ukusno kao domaća kobasica, slanina i čvarci. Ipak, to ima svoju cenu, naročito kada uz kupovinu svinje treba angažovati kasapina i uslužnu sušaru. Tako, svinja, sa svom preradom, od oko 130 kilograma, košta nekih 27.000 dinara. Usluga sušenja ide od 50 do 130 dinara za kilogram svežeg mesa. Od ovolikog tovljenika, na sušenje ode bar nekih 25 kilograma mesa, što je dodatni trošak za sušenje još oko 2.000 dinara.

POSLA IMA, SAMO NEMA KO DA RADI: Usluge mesara sve skuplje, svinja od oko 130 kg sa preradom košta skoro 30.000 dinara!

ST/D. KADIĆ

Kada se svede računica, možda je mala razlika u ceni između domaćeg i industrijskog proizvoda, ali je u kvalitetu, kažu, drastična.

- Za četvoročlanu porodicu, da imaju malo mesa, kobasice i slanine, dovoljna je svinja do 150 kilograma - kaže Mihajlo Marković iz klanice u Vladimircima kod Šapca za Novosti. - Obrada mesa, topljenje masti i pravljenje čvaraka košta od 30 dinara po kilogramu. Za pravljenje kobasica treba izdvojiti još nekih 1.000 dinara. Na tu cenu treba dodati i uslugu sušenja.

Da bi se od jedne svinje, prosečne težine od 130 kilograma, dobilo od svega po malo, potreban je dobar kasapin. Do njih je sve teže doći, pa su neki rekli da se unapred mora zakazati i po nekoliko nedelja.

ST/D. KADIĆ

 

 

- Posla ima, samo nema ko da radi - ispričao je Marković. - Kada obrađujemo svinju od oko 130 kilograma, bar 25 može da se sredi za sušenje. Može, recimo, od buta ruže za sušenje ostalo u šnicle. Plećka može cela u šnicle ili da se samelje. Ona je idealna za kobasice. Za pravljenje kobasica je dovoljno nekih 10 kilograma mesa i onda ostane oko pet za šnicle i zamrzivač. Od takve svinje ostane za mast i čvarke.

Kako je objasnio Marković, sada je velika navala na kasapine i teško je doći do dobrih radnika. Po sezoni, oni kod njih zakolju i obrade između 400 i 500 tovljenika.

ISPLATIVO

- Kada neko gaji svinje, ako ima dva tovljenika, jednog kad proda, drugi mu ostaje maltene besplatno - ispričao je Rajko D. iz Pančeva. - Uvek se isplati da gajiš, makar za sebe, jer nikad ne možeš da kupiš tako kvalitetno meso, a ni prerađevine. Tačno znam kako sam hranio svoje svinje, pa mi nije žao da platim kasapinu da ih pripremi za sušenje.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (1)

Loading
Stefa

06.12.2021 14:19

Pa svi školujemo decu za menadžere.