CENE POSLOVNOG PROSTORA OTIŠLE U NEBO, ALI SE UGLAVNOM TRAŽI SAMO OVAJ DEO BEOGRADA: Zahteve firmi ne mogu svi da ispune, a plaća se suvim zlatom

Autor:

Vesti

04.12.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1.000.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora u Beogradu, samo sedam nije iskorišćeno, tvrde eksperti. Evo kolike su cene poslovnog prostora u prestonici i koje lokacije su najatraktivnije.

CENE POSLOVNOG PROSTORA OTIŠLE U NEBO, ALI SE UGLAVNOM TRAŽI SAMO OVAJ DEO BEOGRADA: Zahteve firmi ne mogu svi da ispune, a plaća se suvim zlatom

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Potražnja je velika, a u poslednje vreme kompanije se najčešće interesuju za lokale veće od 10.000 kvadratnih metara, javlja RTS.

- Obično kompanije, kada ulaze u zakupe, idu u moderne poslovne zgrade, a imaju i neke tehničke zahteve, poput parking mesta. Te zahteve u ovom trenutku može da ispuni samo poslovni prostor na Novom Beogradu - ističe Nebojša Nešovanović iz jedne kompanije koja se bavi nekretninama.

Tamo je zakupnina od 20 do 40 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od kvaliteta zgrade. Kancelarijski prostor u starom delu Beograda pripada B klasi. U tom delu grada malo je novih i modernih zgrada i većinu lokala je potrebno renovirati pa se strane kompanije retko za njih odlučuju. Zato su i cene niže.

Milić Đoković iz Privredne komore Srbije naglašava da bi zgrada BIGZ-a, koja ima oko 10.000 kvadrata, renoviranjem iz prostora C klase mogla da pređe u A klasu, čime bi se povećala cena najma i kvadrata.

Nebojša Nešovanović naglašava da će kancelarijski prostor u budućnosti biti prilagođen korisnicima više nego ikada pre. "Imamo opciju da radimo u kancelariji, ali i od kuće što ranije nije bio slučaj", dodaje Nešovanović.

Sredinom godine, potražnja za poslovnim prostorom bila je 30 odsto manja nego u isto vreme 2020. Cene su bile niže. Sada, u decembru, poslovni prostor se više traži, ali zakupnine se ne menjaju.

Nešovanović kaže da retko ko otkazuje poslovni prostor. "Imamo neke firme koje se čak i povećavaju i zapošljavaju još ljudi, tako da je sada više izdatog prostora nego pre pandemije".

Procena stručnjaka je da će u narednih deset godina broj kvadratnih metara kancelarijskog prostora biti dva do tri puta veći nego sada. Najviše se traže kancelarije na Novom Beogradu i zato se u tom delu grada planira izgradnja velikih poslovnih centara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading