Srpski proizvođači u Tirani predstavili nove tehnologije i inovacije

Autor: Republika

Vesti

04.12.2021

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izlagači iz Srbije, 22 firme sektora metalske i elektro industrije, prehrambene, hemijske, farmaceutske i industrije tekstila i nameštaja predstavile su proizvodni program na 27. Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, održale veliki broj sastanaka sa kompanijama iz regiona i velikim poslovnim sistemima iz Albanije.

Srpski proizvođači u Tirani predstavili nove tehnologije i inovacije

Foto: PKS

Ocenjuju sajam kao odličnu poslovnu priliku i očekuju nove poslove na albanskom i tržištima regiona.

Pod sloganom „Jedan Balkan jači Balkan“, sajam je ove godine od 1. do 4. decembra okupio više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije. Nastup srpske privrede organizovali su Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS) kako bi podržali naše kompanije da prošire poslovanje i pronađu nove partnere.

 

- Za srpsku privredu Albanija je tržište sa značajnim mogućnostima, na kojem se beleži višegodišnji rast robne razmene, a izvoz na tržište Albanije porastao je za 10 odsto, uprkos problemima koje je poslovanju na globalnom nivou donela pandemija koronavirusa. Sve je više naših kompanija na tržištu Albanije - kaže  Marko Obradović, direktor Sektora za marketing i edukaciju PKS.

 

Kompanije iz Srbije imale su brojne uspešne sastanke sa najznačajnijim trgovinskim lancima i predstavnicima poslovne zajednice Albanije kao kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa, Konrad, koji posluju u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, prehrambene, hemijske i drugih industrija. 

Republika

Foto: PKS

 

Kompanija TrendTeks iz Prijepolja koja se bavi proizvodnjom radne i zaštitne odeće i zapošljava oko 2000 ljudi očekuje proširenje kapaciteta na albanskom tržištu.

- Ovde smo isključivo zbog proširenja kapaciteta. Zbog toga što imamo unapred prodate proizvodnje, neophodno nam je da nađemo saradnike i kooperante koje bi mogli da uposlimo. U vreme pandemije Kovida kada mnogi imaju manje posla, došli smo ovde da ponudimo posao saradnicima na ovim prostorima - rekla je Suanita Čelebić, direktorka.

 

Ravek Mima iz Asocijacije vinara Albanije poručuje da je važno da kompanije sarađuju.

- Proizvođači vina iz Srbije i Albanije nemaju razloga da posmatraju jedni druge kao konkurente jer nas zajedno gledano ima malo, i kada se svi okupimo na jedno mesto na sajmu, zapravo nas ima koliko samo jedno selo proizvođača u Italiji - rekao je on. 

 

Proizvodne programe u Tirani, predstavile su kompanije Jović servis i remont, Delta filter d.o.o, Uniplast d.o.o, Stantech d.o.o, 9. septembar – Tissue Converting, Vlora comm d.o.o, Milšped, Aleksandar MN, Trendtex d.o.o, Bogutovo d.o.o, Patent CO d.o.o, Zlatiborac, Nelt, Pionir, Simpo, Budimka, Gebi DOO, Art ival d.o.o, DPS Klas, MIN Komerc, Bramy i Kolarević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading