NESTAJE JOŠ MINIMUM 8 BANAKA U SRBIJI: Razlog je samo jedan

Autor:

Vesti

23.11.2021

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do pre neku godinu spajanje banaka je bila retkost na našem tržištu.

NESTAJE JOŠ MINIMUM 8 BANAKA U SRBIJI: Razlog je samo jedan

Foto: www.profimedia.rs

U 2021. godinu ušlo je 26 banaka, trenutno u Srbiji imamo 23 banke, a već za godinu, dve, samo na osnovu merdžera i akvizicija koje su u toku biće ih samo 20. Proces konsolidacije u ovom sektoru koji je neprekidno trajao od početka 2000-ih (2000. godine bilo je čak 47 banki) poslednjih tri, četiri godine osetno se ubrzao.

Opportunity banka juče je promenila poslovno ime i od sad posluje pod imenom 3 banka. Nakon prošlogodišnje promene vlasničke strukture, rukovodstvo banke je donelo stratešku odluku o promeni imena ove finansijske institucije. Samo u prethodnih mesec do dva dana imali smo dva spajanja na tržištu.

Ukrupnjavanje tržišta

Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. Ipak, tržište i dalje "radi", poslednja akvizicija, je bila kada je Aik kupila Sberbanku. Odmah nakon toga objavljeno je i da će se kragujevačka Direktna banka pripojiti beogradskoj Eurobanci. Na Eurobanku biće preneti celokupna imovina i obaveze Direktne banke.

I tu nije kraj, jer pre neki dan objavljeno je da belgijska KBC banka i austrijska Rajfajzen banka (RBI) dogovorile su se prošle nedelje da KBC kupi 100% akcija Rajfajzen banke u Bugarskoj za nešto više od milijardu evra. RBI najavljuje da će novac od prodaje banke u Bugarskoj investirati u druge zemlje.

"Razlog je samo jedan. Danas ne možete biti banka, a da nemate i ne radite sve što radi i ima jedna velika banka. Praktično ne možete biti fokusirani samo na privredu ili samo na građane ili samo na poljoprivredu. Morate da radite sve, a to znači da imate i mrežu i sve ostalo što ima velika banka", kažu u jednoj banci i dodaju da će sigurno biti još integracija banaka u Srbiji i da se na tome već radi.

Novi trendovi

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić napominje da su procesi integracije na srpskom bankarskom tržištu očekivani i da treba računati na dalje povezivanje banaka i ukrupnjavanje.

"Optimalan broj banaka u Srbiji je od 15 do 18. Procene pokazuju da je broj banaka u odnosu na naš broj stanovnika ali i BDP, iznad optimalnog, pa očekujem o u narednom periodu dalje integracije", ocenio je dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Hanić dodaje i da na ukrupnjavanje tržišta i sve više akvizicija među bankama, utiču i novi trendovi, odnosno primena novih informacionih tehnologija, te sve češće korišćenje internet i mobilnog bankarstva. Sve to kako kaže, smanjuje potrebu za ljudstvom, ali i bankarskom mrežom.

Podsetimo, veliki broj banaka koje su postojale početkom 2000-ih godina, u međuvremenu je kroz akvizicije ili pripajanja, promenilo i nazive i korporativne boje. Mnoge od njih su otišle u istoriju, mnoge su promenile nazive i vlasnike.

Svi se dobro sećaju: Nacionalne štedionice, HVB banke, Metals banke, Credy banke, Continental banke, Novosadske banke, Niške banke, Panonske banke, Ju banke, Alfa banke, Laiki banke, Marfin banke...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Miso

23.11.2021 17:44

Lopovi . Stara stednja je moja skola . Nikad vise preko praga nijednoj. Moj otac se zbog jedne obesio pre 3o godina kad mi je najvise trebao.

boky

24.11.2021 11:27

odlaze jer nema vise pljacke. prestala mogucnost da smi odredjuju i menjaju kamate kako zele, nestala inflacija, ne mogu naplacivati razne troskove kako hoce. eto zbog toga odlaze.. svejedno dosta ostaje, opet ima pljacke ali manje. mala je bara a mnogo krokodila.