BRUTALNO VISOKE CENE STANOVA U BEOGRADU: Tek će da rastu, a evo šta je ključni razlog

Autor:

Vesti

12.11.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena kvadrata stambenog prostora nastavlja vrtoglavo da raste!

Republika

Foto: Tanjug/S.AĆIMOVIĆ

Ilustracija

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, kvadrat stana u Beogradu u proseku je poskupeo za oko 200 evra u odnosu na isti period prošle godine.

Za novogradnju u centralnim beogradskim opštinama potrebno je izdvojiti između 1.900 i 3.000 evra po kvadratnom metru, što odgovara podacima RGZ-a.

Stručnjaci navode da je na rast cena presudno uticala pandemija koronavirusa, ali i poskupljenje građevinskog materijala.

Kaća Lazarević iz agencije za prodaju nekretnina, kaže da je najteže naći stančić u vrednosti od 30.000 do 50.000 evra.

- Dolaskom korone u početku smo svi bili u šoku i nije se ništa radilo prvih par meseci, a onda je krenula ekspanzija što se tiče tržišta nekretnina. Ljudi nisu imali više gde da ulažu svoj kapital, ostalo je sve ovde u Srbiji i počelo se sa ulaganjem u nekretnine, smatrajući da je to najsigurnije ulaganje. Zbog velike potražnje porasla je i cena kvadrata, a automatski i cena građevinskog materijala - objašnjava Lazarević.

Osim Beograda, do skoka cena nekretnina došlo je i u Nišu, Novom Sadu, a naročito u Pančevu gde je za dve godine cena kvadrata gotovo udvostručena.

Agent za nekretnine Dragan Rabatić iz Novog Sada za Kurir televiziju kaže da je novogradnja u tom gradu dominantnija u odnosu na starogradnju, kao i da cene kvadrata iznose od 1.500 do 2.000 evra i naviše.

- Kupci najčešće kupoprodaju vrše predugovaranjem, prateći gradnju plaćaju dogovorenu cenu koju isplate do kraja gradnje. To nam govori da su spremni da čekaju - ispričao je Rabatić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading