KAKAV BITKOIN! Nova kriptovaluta raste vrtoglavom brzinom

Autor: sputniknews.com

Vesti

16.12.2017

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitkojn poslednjih nedelja doživljava neverovatan procvat, ali jedna kriptovaluta raste još vrtoglavijom brzinom, izveštava Si-En-En.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Valuta pod nazivom lajtkojn je za 24 sata gotovo udvostručila vrednost i za samo sedam dana porasla za 250 odsto. Poređenja radi, bitkojn je protekle nedelje porastao za "samo" 45 odsto.

Lajtkojn vrtoglavo raste već neko vreme. Vrednost mu se u proteklih 30 dana povećala za više od 500 odsto, a u proteklih 12 meseci za čak 10.000 odsto (cene se menjaju neverovatnom brzinom, pa su ove brojke možda već sada potpuno zastarele).

Lajtkojn je, uz etirijum, ripl i deš, jedna od kriptovaluta koje pariraju bitkojnu. Međutim, lajtkojn je mnogo "manji", jer je ukupna vrednost svih lajtkojna u opticaju oko 18 milijardi američkih dolara, dok bitkojni vrede gotovo 300 milijardi dolara. Do njega se, poput bitkojna, dolazi "kopanjem", odnosno rešavanjem kompleksnih matematičkih zagonetki na računaru.

Kriptovalute je moguće kupiti i bez kopanja. Brokerski sajtovi poput "Kojnbejsa" omogućavaju korisnicima otvaranje računa za kupovinu i prodaju virtuelnih valuta.

Lajtkojn je izmislio Čarli Li, bivši "Guglov" inženjer i nekadašnji direktor "Kojnbejsa". Nadimak na Tviteru mu je SatoshiLite, prema još uvek anonimnom tvorcu bitkojna, Satošiju Nakamotu.

O Nakamotovom identitetu kruže brojne glasine: neki misle da se radi o grupi ljudi, a neki ga čak povezuju s Ilonom Maskom. Mask je demantovao te glasine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nebojsa

16.12.2017 23:18

Imam Bitkoin Jezdiran. Ne primam polusertifikovane, mora biti i Dafiniran.